Dom om licensområden hotar nya älgjakten

Kammarrättens dom att länsstyrelserna inte får fastslå lägsta areal för licensområden riskerar att kullkasta nya älgjaktsystemet. Den slutsatsen drar jakthandläggare Martin Johansson i Västra Götaland efter att ha tagit del av domen.

 

Martin Johansson är förvånad över kammarrättens dom (läs tidigare artikel här). Och liksom företrädare för Jägareförbundet och Naturvårdsverket har han svårt att överblicka vilka konsekvenserna kan bli.

Några slutsatser är han ändå beredd att dra:


Martin Johansson

 Får vi inte besluta om arealkrav kan vi inte ta beslut om licensområden och därmed inte om älgtilldelningen. Naturvårdsverket måste snabbt klargöra vad som gäller, eftersom den här domen riskerar att kullkasta hela den nya älgförvaltningen, säger Martin Johansson.

På länsstyrelsen har man sett sitt uppdrag från Naturvårdsverket som klart, att fastställa minsta areal för licensområden, och att avregistrera de där under. För Västra Götalands del avregistrerades förra året 2.300 områden.

Måste vi nu återkalla alla avregistreringsbeslut? Förutom att det är ett stort arbete blir det en dyr affär för jägarna, eftersom det är de som får betala genom fällavgifterna, säger Martin Johansson.

Länsstyrelsernas hantering av licensområdena bygger på Naturvårdsverkets föreskrifter. Martin Johansson funderar nu på om det kan finnas en lucka i dem som måste täppas till.

Naturvårdsverket måste ta tag i det här och tala om vad som gäller. Och det måste göras snabbt. Det enda vi kan göra nu är att vänta på nya instruktioner från verket, säger han.

 

Läs mer:

Dom om licensområden förbryllar experter

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev