Dödlig sjukdom hos norsk ren

Det norska veterinärinstitutet har diagnosticerat en frilevande vildren med den smittsamma sjukdomen CWD.

Sjukdomen är dödlig och förekommer hos hjortdjur, både hägnade och frilevande, i Nordamerika. Fallet i Norge är det första kända i Europa. Det är också det första kända fallet på ren i världen.
– Den sjuka renkon upptäcktes i mitten av mars i samband med GPS-märkning. Djuret dog och kroppen skickades till det norska veterinärinstitutet i Oslo för obduktion och analyser. Det var ett vuxet djur, säger patologen Turid Vikøren på webbsidan CWD-info.org.
Renen fanns i Nordfjella i Sydnorge.

 

Avvaktande

Prover från den sjuka renen har skickats till ett laboratorium i Kanada. Det finns nämligen en möjlighet att det inte är den smittsamma CWD.
– Det kan eventuellt vara en variant som inte smittar, ett spontanfall som kan uppträda hos äldre djur, kommenterar biträdande statsveterinär Erik Ågren vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.
– Vi har lite svårt att förstå hur smittan har tagit sig till Norge och ställer oss försiktigt avvaktande tills norrmännen fått svar från Kanada, fortsätter han.

Erik Ågren, SVA. Foto: Göran EkebergSkulle det vara den smittsamma varianten och den får fäste bland hjortdjur i Skandinavien, får vi en liknande situation som den i Nordamerika.
– I de stater där sjukdomen förekommer ska jägarna skicka in prover från fällt vilt för analys. Det görs även om man inte tror att sjukdomen smittar till människor, säger Erik Ågren.
I Nordamerika har man ingen massförekomst av CWD, men det är en sjukdom med långsamt förlopp. Först i slutskedet visar djuren symtom, som är tecken på att hjärnan förstörs. Där rekommenderar man att inte äta kött från smittade djur.
I Norge ska nu en uppföljande kontroll av fler renar göras.

Sjukdomen

CWD, chronic wasting disease, är en smittsam neurologisk sjukdom som angriper hjärnan hos hjortdjur. Sjukdomen utvecklas långsamt och drabbade djur visar upp ett förändrat beteende och försämrad fysisk kondition.
I Nordamerika har man funnit sjukdomen hos flera arter, bland annat vitsvanshjort och älg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev