Forskare Håkan Sand ifrågasätter Dagens Nyheter och deras granskning av bland annat vargforskning. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

DN:s vargbevakning får hård forskarkritik

Premium

I flera artiklar dömer Dagens Nyheter ut den svenska vargforskningen och menar bland annat att den är styrd av Svenska Jägareförbundet. 
– Det DN för fram är rena felaktigheter och ett direkt angrepp på oss som forskare, säger Håkan Sand, forskare vid institutionen för ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

I ett antal nyhetsartiklar har Dagens Nyheter den senaste tiden (15/8 och 16/8) riktat kritik mot att Naturvårdsverket fått ett regeringsuppdrag att undersöka om det är möjligt att minska vargstammen i Sverige till 300 individer.

Det är den nivå som svenska och amerikanska forskare hamnade på när man undersökte frågan 2015.

I DN:s artiklar har man bland annat stött sig på ett antal forskare som skrivit en gemensam debattartikel i tidskriften Science, där man hävdar att vargstammen i Sverige måste uppgå till minst 2.000 individer.

 

Tog upp frågan

DN:s artiklar resulterade i att radioprogrammet Medierna i P1 tog upp frågan och intervjuade DN-reportern Johan Nilsson, som skrivit de två senaste artiklarna.

I programmet säger Nilsson bland annat att ”man ska ha klart för sig att Jägareförbundet finansierar och styr en hel del av viltforskningen i Sverige. Det är också lite märkligt när man vet vad Jägareförbundet tycker om varg. Jag säger inte att forskarna är köpta men det blir lite märkligt när man finansieras av Jägareförbundet.”

 

Hur är det då, varifrån kommer pengarna till forskningen om varg?

– Svenska Jägareförbundet har finansierat den ekologiska forskningen på varg vid SLU med i genomsnitt fem procent under perioden 1999–2020, svarar Håkan Sand vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Cirka 90 procent av forskningsanslagen är statliga pengar, men det händer även att vi får anslag från olika föreningar som Jägareförbundet, WWF och någon gång även Rovdjursföreningen, säger han.

Av de statliga pengarna kommer mellan 60 och 70 procent från Viltvårdsfonden, som Naturvårdsverket styr över.

 

”Jag har inte råkoll”

Svensk Jakt ställer frågan till DN-reportern Johan Nilsson som uttalade sig i Sveriges Radios program Medierna.

 

Kan man säga att Jägareförbundet styr när det är frågan om statliga pengar?

– Ja, hur är det nu, jag har inte råkoll men går inte pengarna via Jägareförbundet?

 

Det är så att var och en som löser statligt jaktkort får betala 400 kronor som går till Viltvårdsfonden, men någon jaktorganisation har inte inflytande över de pengarna utan det är den statliga myndigheten Naturvårdsverket som fördelar pengarna till olika forskningsprojekt.

– Ja, ja. Det kan säkert diskuteras med hänvisning till den granskning som DN gjorde för några år sedan.

 

Vad menar du då?

– I sak menar jag att det inte spelar så stor roll, utan grejen är ju att dom får pengar och inte hur stor del av totalsumman det är.

 

Men de får nästan inga pengar från Jägareförbundet. Bland jägarna är det många som är irriterade på att jägarnas pengar går till vargforskningen.

– Men Jägareförbundet finansierar ju forskning.

 

”Påverkar trovärdigheten”

Olof Liberg.

Enligt SLU-forskarna Olof Liberg och Håkan Sand är 90 procent av deras pengar statliga pengar. Men i forskarvärlden är det inget konstigt att forskningen får pengar från olika håll.

– Jag anser att det påverkar trovärdigheten för forskningen.

 

Forskarna som skrev i Science, har du kontrollerat varifrån de får sina anslag?

– Nä, jag tror att Love Dalén (professor i evolutionär genetik vid Stockholms universitet, reds. anm.) någon gång fått från Jägareförbundet, det tror jag.

Håkan Sand.

 

Så de har också fått medel från Jägareförbundet?

– Öh, ja, det kan säkert stämma.

 

Men det kan i så fall inte vara frågan om några stora summor där heller?

– Men det är inte det det handlar om, utan frågan gäller om vargstammen kan överleva om den bara får uppgå till 300 vargar. Det handlar inte om forskningen är korrupt eller inte, säger Johan Nilsson, reporter på Dagens Nyheter.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev