Foto: Mikael Lyckholm

Foto: Mikael Lyckholm

Diet förklarar förväxta klövar

Mikael Lyckholm i Örebro avslutade lidandet för en råget med förväxta klövar. Förklaringen ligger i dieten menar statsveterinären.

I ungefär två års tid har Mikael Lyckholm från Örebro sett konstiga spår vid sin utfodring.

– Så fick jag syn på denna stackaren som stod och trampade på stället och tittade på viltfodret. Det tog henne fem minuter att med plågsamma steg komma fram till maten, berättar Mikael Lyckholm som avslutade lidandet för rådjuret.

 

Statsveterinären förklarar:

Biträdande statsveterinär Henrik Uhlhorn menar att förväxta klövar oftast kan kopplas till dieten. Alltför stora mängder lättsmälta kolhydrater eller allt för mycket protein kan orsaka en för hög horntillväxt.

– Om rådjuret inte lyckas nöta ner klövhornet och klövarna blir lite för långa, kan rådjuret inte längre nöta spetsarna utan tillväxten fortsätter okontrollerat och kommer i slutänden ge rådjuret rörelseproblem. På bilden ser man att alla fyra benen är drabbade och inte heller lättklövarna är normala vilket skulle kunna tala för att klövtillväxten är dietorsakad, säger Henrik Uhlhorn.

Uhlhorn berättar också att om rådjuret går på ett onormalt mjukt underlag, rör sig onormalt lite, eller har ett skadat ben, så att en eller flera klövar inte slits normalt, gör det också att klövarna kan växa till och passera gränsen för när spetsarna inte längre nöts.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev