Den övergivna fågelhunden Archie får nu ett nytt hem i Sverige. Hunden lämnades kvar i fjällen av en italiensk jägare som uppgett att han var tvungen åka hem på grund av att Hansa jaktkompis son blivit sjuk. Foto: Privat och Maria Mattsson Njammi

Den övergivna fågelhunden hittad – får en ny ägare

Premium

Den övergivna fågelhunden I Ritsem fångades in i lördags. Därefter togs den till veterinär och befinner sig nu hos Johanna Granström Sundgren, där den också kommer få stanna eftersom ägaren överlåtit hunden till henne.

I lördags förmiddag fångades den övergivna fågelhunden in i en bur som placerats ut i trakterna av Ritsem i Norrbotten. Hunden ägs av en italiensk jägare, uppger Johanna Granström Sundgren, som engagerat sig i fallet.
Hunden har varit övergiven i cirka tre veckors tid.

 

Mager och uttorkad

Så här skrev Johanna Granström Sundgren på facebook-sidan ”Hunden i Ritsem” i går:
”Nu har vi varit till veterinären, mager och uttorkad, men han fick godkänt i övrigt. Till veckan blir det återbesök för blodprov. Han följer med oss hem nu och får stanna tills han är helt återställd. Sen får vi se om han smält våra hjärtan (finns risk att det redan har hänt) och får stanna resten av livet. (Ägaren vet att hunden är fångad och har överlåtit honom till mig).”

 

Inspelat ljud från ägaren

Så här berättar Johanna hur infångandet gick till:
– Han kom tillbaka till platsen när vi spelade upp ljudfiler som hans husse spelat in där han ropar, lockar och visslar. Han visade sig bara snabbt men det var väldigt fint att se att han fortfarande levde. Han fick vara ifred och under natten kom han fram till fällan och härjade runt där i två timmar och var halvvägs in flera gånger men vågade inte riktigt. På morgonen var vi dit och spelade upp ljuden igen och någon timme senare började bilderna från den utplacerade kameran komma igen. Men jag trodde inte han skulle gå in då det var så mycket trafik på vägen på dagen. Men så kom bilden när han satt i fällan och luckan var nerfälld.

 

Överlåtit hunden

Enligt Johanna Granström Sundgren har ägaren överlåtit hunden till henne. Hon berättar också att ägaren inte kan komma till Sverige igen på grund av corona-läget.
– Ägaren säger att Archie är en engelsk setter.
Varför hunden blev kvar i Sverige är något oklart men SVT Norrbotten har dock intervjuat Barbara Lindell, Göteborg, som varit i kontakt med den italienske jägaren.
– Han berättade att han var tvungen att lämna jakten hastigt då hans jaktkompis son blivit akut sjuk, säger hon till SVT Norrbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev