Lodjursstammen kan sänkas rejält i Uppsala län om delegationens förslag vinner gehör hos Naturvårdsverket.

Lodjursstammen kan sänkas rejält i Uppsala län om delegationens förslag vinner gehör hos Naturvårdsverket. Foto: Mostphotos

Delegation vill halvera lodjursmålet i Uppsala

Uppsala läns viltförvaltningsdelagation vill sänka miniminivån för lodjur rejält i länet. Tidigare var golvet 11,5 årliga familjegrupper. Nu vill delegationen sänka golvet till 5.

Det var vid viltförvaltningsdelegationens sista möte förra året som antalsmålen för lodjur var uppe för diskussion. Delegationen ska besluta om en ny miniminivå, alltså golv, för lodjursstammen i länet från och med 2019.

Idag gäller 11,5 familjegrupper, ett golv som av många anses vara för högt. Det högt uppsatta minimimålet leder också till att länsstyrelsen till exempel inte tillåter någon lodjursjakt i Uppsala län i år eftersom förra vinterns inventering visar att det fanns just 11,5 familjegrupper av lodjur i länet.

Vid mötet föreslog länsstyrelsens tjänstemän att miniminivån skulle sänkas till tio årliga familjegrupper. Men Stefan Holm, Jägareförbundet representant i delegationen, förelog att golvet skulle sänkas till fem familjegrupper.

Och efter votering står det klart att Jägareförbundets förslag vann gehör för med med voteringssiffrorna 7–5 segrade förbundets förslag.

 

Naturvårdsverket återstår

Men det är ändå inte klart att golvet sänks enligt delegationens önskemål. Naturvårdsverket har sista ordet i ärendet och verket ska även ta ställning till fler län som vill sänka sina lodjursmål. Bland andra har Gävleborgs viltförvaltningsdelegation beslutat om en sänkning av sitt läns miniminivå från 13 till 10 familjegrupper av lodjur.

– Men det är en viktig delseger när det gäller lodjursstammen i Uppsala län och en tydlig seger för demokratin och brukarsidan, säger Stefan Holm till Jägareförbundet Uppsala läns hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev