Lodjuren i Södermanland ska inte bli så många som länsstyrelsen vill. Viltförvaltningsdelegationen sänkte antalet föryngringar från fem till fyra. Foto: Mostphotos

Delegation sänkte mål för lodjur

Efter debatt och votering har viltförvaltningsdelegationen i Södermanland beslutat om ett förvaltningsmål på fyra lodjursföryngringar i länet. Länsstyrelsen hade föreslagit fem.

Jonas Fransson. Foto: Marie Carlsson

Som sista län i södra rovdjursförvaltningsområdet har Södermanland upprättat en handlingsplan för sin lodjursstam. När ärendet diskuterades i viltförvaltningsdelegationen i onsdags var utgångspunkten från länsstyrelsen fem föryngringar i förvaltningsplanen.

– Det var en stundtals intensiv debatt. Efter votering och med ett par rösters marginal blev förvaltningsmålet fyra föryngringar med en miniminivå på tre, säger Jonas Fransson, jägarrepresentant i delegationen.

 

Sista län

För Sörmlands del är det först nu som en förvaltningsplan för lodjur upprättas, och man är med det sist ut av länen i det södra rovdjursförvaltningsområdet. Kanske hänger det samman med stammens storlek.

– Den har under de senaste åren pendlat mellan en och tre föryngringar. I år har det konstaterats en föryngring, säger Jonas Fransson, som också är ordförande i Jägareförbundet Södermanland.

– Så vi har en bit kvar till fyra. Samtidigt ska man komma ihåg att det finns gott om lodjur i Västmanland i norr och Östergötland i söder.

 

Kan fylla på

I Östergötland har man nu överskridit förvaltningsmålet och tillåter därför jakt på fyra lodjur nästa år.

– Sörmland har en lång gräns mot Östergötland, och även om bara en föryngring konstaterats hos oss i år, kan det öka snabbt genom att fylla på söderifrån. Jag hade kunnat tänka mig ett lägre mål i förvaltningsplanen, men får ändå säga att det är bra att delegationen kom fram till fyra föryngringar och inte fem, säger Jonas Fransson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev