Lodjursjakten i Kalmar län har överklagats. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

”De som jagar lodjur är riktiga krukor”

En fågelklubb överklagar nu länsstyrelsen beslut om utökad lodjursjakt. De menar att lodjuren behövs för att upprätthålla balansen i naturen och att jakten enbart är till för att fylla troféväggar.

Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat om att utöka årets lodjursjakt från åtta till tolv djur.

Det överklagas nu av Tjusta fågelklubb, skriver Dagens Vimmerby.

 

”Drabbar inte ekonomin”

Fågelklubben menar att alla lodjur behövs eftersom de är ekologiskt viktiga och upprätthåller balansen i naturen. De vänder sig också mot motiveringen att lodjuren dödar får.

– Förra året rapporterades det tre lodjursdödade får i Västerviks kommun. De fåren får djurägarna ekonomisk kompensation för av EU:s landsbygdsråd. Det drabbar inte Sveriges ekonomi. Ekonomiskt är ett lodjur mer värt än vad ett får är, säger Tjusta fågelklubbs ordförande till Dagens Vimmerby.

 

Utländska jägare

Tjusta fågelklubb tycker även att jakten bedrivs på fel sätt och att den enbart bedrivs för att stilla jägares troféhunger.

– När man tittar på vilka som har registrerat sig för att jaga lodjur är det många utländska jägare som är ute efter en trofé. Tyvärr har Naturvårdsverket beslutat att jägare får behålla skinnet på det lodjur som de skjuter. Jag anser att det är troféjakt som man vill göra, säger ordföranden.

 

”Är krukor”

Hur lodjursjakten går till rent praktiskt har fågelklubben också åsikter om. 

– De som jagar lodjur är riktiga krukor, de jagar med hund som jagar upp lodjuren i ett träd och så står jägarna under trädet och skjuter lodjuret. Man kan fråga sig om det är jakt över huvud taget, säger ordföranden till Dagens Vimmerby. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev