Björnjakten har fått en blixtrande snabb start i Gävleborgs län. Foto: Olle Olsson

Därför fälls så många björnar i Gävleborg

Duktiga jägare, bra hundar och en stark björnstam. Det kan vara förklaringarna till den snabba björnjakten i Gävleborgs län. Det menar Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Erik Matsson.

20 björnar fälldes i länet efter bara några timmars jakt på björnjaktpremiären. Det är ett resultat som sticket ut – och även väcker frågor.

 

Varför skjuts det så många björnar på så kort tid i Gävleborgs län?

Erik Matsson. Foto: Madeleine Lewander

– De lokala jägarna har blivit duktiga på björnjakt. De har koll på björnarna, de har duktiga hundar och det är ett stort intresse för jaktformen, menar Erik Matsson.

Det finns väldigt lite blåbär i Gävleborsskogarna i år, något som annars är björnarnas huvudföda den här tiden på året. Däremot har havren hunnit mogna och spannmålet drar till sig björnar. Många av de lyckade björnjakterna har därför inletts eller avslutats vid en havreåker nu på morgonen. Kanske kan det också vara en delförklaring till den snabba jakten?

 

Stark björnstam

Att det finns en stark björnstam i länet råder det däremot ingen tvekan om. Och att det en förklaring till det exceptionella jaktresultatet står bortom allt rimligt tvivel.

– Så är det, naturligtvis. Men det är svårt att veta om björnarna blivit fler. Det ska bli väldigt spännande att se resultatet från den björnspillningsinventering som dras igång i Gävleborg och Dalarna i dag. Jag hoppas så många som möjligt tar chansen att skicka in björnspillning, säger Erik Matsson.

 

Samla i plastpåse

Provtagningskit för spillningsinventeringen har skickats ut till samtliga jaktvårdskretsar i Gävleborg och Dalarna. De ska i sin tur sprida kiten till jägarna.

Länsstyrelsen i Gävleborg har dessutom fasta utlämningsställen för provtagningskit. De hittar du här.

Dalarnas länsstyrelse ger information om björnspillningsinventeringen här.
– Hittar du på björnspillning går det alldeles utmärkt att samla den i en ren plastpåse eller burk. Sedan är det bara att hämta ett provtagningskit, och följa anvisningarna, säger Erik Matsson.

 

Så samlar du björnspillning

Jakten snart över?

Klockan 13.02 på premiärdagen meddelar länsstyrelsen i Gävleborgs län att 23 björnar fällts i länet under dagen, samtliga i det västra, björntätaste jaktområdet. Där få 24 björnar fällas och det återstod därmed bara en (!) björn på tilldelningen när länsstyrelsen skickade ut sitt sms.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev