Därför backar fjällräven i Norrbotten

Lodjurstammen verkar ligga på en stabil nivå i Norrbotten.
Däremot finns tecken på att fjällräven backar efter några år med stadig uppgång.
– Det kan bero på att antalet gnagare minskat, säger naturbevakare Mattias Nilsson.

I Norrbotten är förvaltningsmålet för lodjur 32 familjegrupper vilket motsvarar mellan 160 till 210 lodjur.
2011 och 2012 fanns det närmare 300 lodjur i Norrbotten, en nivå som låg över dagens förvaltningsmål. Och även över gränsen för förvaltningsintervallet.
Sedan dess har lodjursstammen minskat på grund av en medveten ökad avskjutning för att få ner stammen, inte minst inom områden där det bedrivs renskötsel.
Preliminära resultat visar nu att det finns 28 familjegrupper i Norrbotten.
– Det är ungefär som förra året, då vi hade drygt 30 familjegrupper och året dessförinnan hade vi under 20 familjegrupper, så det var en kraftig ökning förra året, säger Mattias Nilsson, naturbevakare vid länsstyrelsen.

 

Länsstyrelsen inventerar järvstammen
I Norrbotten är lodjursstammen koncentrerad till Tornedalen, främst i skogarna runt Övertorneå, Arjeplogsfjällen och runt fjällkedjan i Gällivare och Kiruna.
I Skogslandet mellan Kalix och Piteå älvdalar är det dock betydligt glesare mellan lodjuren.
– I Tornedalen ser vi en liten minskning, men stammen varierar naturligt år från och år och det är inte varje år som honorna får ungar. Det ser ändå rätt stabilt ut i Tornedalen.
Länsstyrelsen är nu ute och inventerar järvstammen, men det går dåligt.

 

Svåra spårförhållanden
– Vi har haft mycket svåra spårförhållanden på kalfjället de senaste tre åren. I år har vi hittat få lyor, förmodligen på grund av vädret. Det var blidväder i mars och sedan kallt, så snön blev stenhård vilket gör det svårt att se spår och att hitta lyor, säger Mattias Nilsson.
Inom kort börjar inventeringen av kungsörn där naturbevakarna tittar efter hur häckningen lyckats vid kända boplatser. Tidigare har inventeringar visat på ett 60-tal häckningar i Norrbotten.
– Fjällräven ser ut att minska om vi ser till aktiviteten runt lyorna i år. Det verkar vara ett mindre antal gnagare som överlevt den här vintern jämfört med förra vintern.  Nu ser vi troligtvis följderna av det i form av färre fjällrävskullar. Annars har vi haft en bra utveckling av fjällrävsstammen de senaste åren, slutar Mattias Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev