Därför avslogs licensansökan
Nyligen skrev vi om en jägare som fick avslag på licensansökan för en Accuracy International i kaliber 338 Lapua Magnum.
Nils-Olov Gerdin, poliskommissarie, avslog jägarens licensansökan.
Han menar att frågan landar i jaktetik.
— Frågan är om vi vill ha jägare som ser ut som om de kommit hem från en krigszon i Afghanistan.
Riktig jaktjournalistik gör skillnad
Polisen avslog licensansökan. Jägaren överklagade och fallet gick till kammarrätten som i sin dom anser att polisen gjorde rätt som avslog ansökan.
Polismyndigheterna väljer ibland att begära ett yttrande från Svenska Jägareförbundet i ärenden som i första hand rör tillstånd att inneha jaktvapen. Att polismyndigheterna bör kommunicera med Svenska Jägareförbundet framgår av Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen.
Yttrande från förbundet
I det aktuella fallet begärde polisen ett yttrande från Jägareförbundet som avstyrkte licensansökan.
Ola Wälimaa, förbundsjurist, om yttrandet:
— Vi följer de riktlinjer som förbundsstyrelsen fastställt. Av dessa riktlinjer framgår klart och tydligt att det är vapnets konstruktionsprincip och utformning av kolven, som avgör huruvida ett vapen ska anses lämpligt för jakt eller inte, tillsammans med totalvikt och kaliber. Exempelvis kan samtliga vapen med vik- eller fällbara kolvar samt kolvar av teleskopiskt typ anses olämpliga. Även kolvar med rena pistolgrepp som möjliggör att vapnet kan avfyras utan att stödjas mot axeln och kolvar som omsluter pipan för montering av diverse tillbehör som lampor och lasersikten, säger Ola Wälimaa och fortsätter:
Pistolgrepp
— Accuracy International AX-serien har en fällbar kolv med ett rent pistolgrepp samtidigt som kolven omsluter pipan och har ett antal olika monteringsmöjligheter. Dessa funktioner är inte rent jaktligt motiverade. Svenska Jägareförbundet anser därför inte att det aktuella vapnet är lämpligt för jakt.
Ola Wälimaa påpekar att Jägareförbundet inte är emot jaktligt motiverade funktionella tillbehör. Exempelvis ska material och färgsättning inte påverka bedömningen om ett vapen ska anses lämpligt eller inte. Benstöd, rekylbroms, ljuddämpare, syntetkolv, mörk färg eller kamouflagemönster medför heller inte att ett vapen anses olämpligt.
Poliskommissarie Nils-Olov Gerdin menar att gränsdragningen kan vara svår ibland.
Tycke och smak
— Visst blir det lite av tycke och smak i en sådan här fråga eftersom det handlar om en bedömning, säger Nils-Olov Gerdin.
Han menar också att frågan landar i jaktetiken och vilka signaler jägarna skickar till de som inte jagar.
— Ska vi ha jägare i skogen som ser ut som om de ska ut och kriga? Visst, det finns hur många aspekter på det här som helst men någonstans måste man dra gränsen.
Samtidigt har en del jaktvapen och kikarsikten militärt ursprung, det allra mest kända är mausersystemet.
— Visst är det så, men saker och ting förändras genom tiden och allt det här är ju föränderligt. Men en vanlig människa tycker nog att Accuracy International modell AX 338 ser ut som ett krigsvapen.
Gränsdragning
Nils-Olov Gerdin håller med om att gränsdragningen kan vara svår.
— Frågan är om vi vill ha jägare som ser ut som om de kommit hem från en krigszon i Afghanistan. Jägarna behöver ägna sig åt självrannsakan och fråga sig vad det skickar för signaler till icke-jägare. Jägarkåren har bra renommé och frågan är om det är så viktigt att ha de här specialbössorna, varför inte nöja sig med en vanlig bössa. Jakten är en helhet, säger Nils-Olov Gerdin som själv är jägare.
Han berättar att han ser ett ökat intresse för specialvapen och militärliknande vapen bland framför allt yngre jägare.
— Därför är den här domen i kammarrätten bra. Nu kan vi hindra den här utvecklingen lite grann.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.