Dåligt med kalv och vikande älgstam
PremiumÄlg-obsen efter första älgjaktsveckan visar det många befarade. Dålig kalvsättning i de södra norrlandslänen och en vikande älgstam längst i norr.
Jaktvårdskonsulent Björn Sundgren och Göran Bergqvist, ansvarig för viltövervakning, har gått igenom statistiken för älg-obsen efter den första älgjaktsveckan. Inför jakten påpekade Jägareförbundet för jaktlagen om vikten av att rapportera in älgobsen.
– Det fanns en oro inför höstens jakt att de torra somrarna påverkat kalvsättningen. Därför uppmanade vi jägarna att vara snabba med att rapportera in obs:en så vi får en indikation över hur det ser ut med kalvsättningen, berättar Björn Sundgren.
Jägareförbundet har nu gått igenom statistiken för alla län som har septemberjakt på älg.
– Längst upp i norr ser det ändå rätt hyfsat ut vad gäller antalet observerade kalv. Norrbotten och Västerbotten ligger bättre till än fjolåret. Där är det observerat i runda slängar mellan 0,65-0,70 kalv, det vill säga sjuttio kalvar på 100 hondjur. Västernorrland ligger på 0,61. Det är lite bättre jämfört med fjolåret, säger Björn Sundgren.
Dalarna hårt drabbat
Jämtland sticker dock ut och där är det rapporterat endast 0,50 kalv.
– Det är dåligt. Och ännu sämre är det i Gävleborg och Dalarna. Där ligger kalvobservationerna på 0,45 respektive 0,36. De har dock färre mantimmar, men det är en rejäl sänkning jämfört med i fjol.
Det som kallas Västernorrland i statistiken är bara delar av länet, det vill säga de två ÄFO som hanteras av länsstyrelsen i Västernorrland.
– Västernorrland har mycket mark inne i ÄFO som i statistiken hamnar i Jämtland. Statistiken bygger på ÄFO-gränserna och inte egentligen länsgränserna, poängterar Björn Sundgren.
Han berättar att älgobsen från första älgjaktsveckan tyder på att det som befarades är på väg att besannas.
– Teorierna vi haft är att en torr sommar ger en dålig reproduktion året efter. Dalarna, Gävleborg och Jämtland har problem, de har väldigt lite kalv i år, säger Björn Sundgren.
Vikande stam
Vad gäller obs av vuxna djur så tyder den på att älgstammen är på väg neråt längst i norr.
– I Västerbotten viker älgstammen men inte lika tydligt som i Norrbotten där älgstammen har dykt neråt sedan 2016, samtidigt kan jägarna trösta sig med att Norrbotten verkar ha den högsta kalvsättningen av norrlandslänen. Det beror nog på att vi hade en mindre torr sommar jämfört med övriga landet. Men totalt sett så minskar antalet vuxna älgar i hela region norr, summerar Björn Sundgren.
Han konstaterar också att Norrbotten i år har mindre inrapporterade mantimmar från älgobsen jämfört med övriga län i region norr.
– Det kan bero på att fler jaktlag valt att börja jaga första helgen i stället för på premiärdagen på måndagen.
Björn Sundgren påpekar också att siffrorna ska tas med en nypa salt eftersom observationerna bara berör de första älgjaktsdagarna.
Han menar också att jägarna nu ska fortsätta vara observanta på sin älgstam och kanske sätta mer fokus på kvalitén i älgstammen, att inrikta avskjutningen mot små fjolingar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.