Årets ripinventering i norra Dalarna och Härjedalen visar på en svag häckning med få ungfåglar. Foto: Olle Olsson

Dåligt år för riporna

Premium

Ripföryngringen 2019 ser allt annat än bra ut. Vid en inventering i Härjedalen och norra Dalarna konstateras att det finns kullar, men att flertalet par har misslyckats med häckningen.

Boo Westlund Publicerad 7 augusti 2019 - 15:17

Årets ripinventering i Lövhögen genomfördes i slutet av juli och första dagarna av augusti. Sex hundekipage deltog under inventeringen i området som är beläget i sydligaste delen av vår fjällkedja, mellan Särna i Dalarna och Lillhärdal i Härjedalen.

En första preliminär rapport tyder på året häckning inte alls kommer upp i de resultat som noterats de senaste två åren.

 

Svagt år

Rolf Brittas.
Foto: Lars-Henrik Andersson

– Resultatet visar att årets föryngring hos riporna i området var ganska dålig, preliminärt omkring 1,5 ungfåglar per två vuxna. Vi har inventerat vid samma tid i Lövhögen sen 2004 och under den sextonåriga perioden har det i genomsnitt varit 3,0 ungfåglar per två vuxna, säger Rolf Brittas, tidigare regionchef i Jägareförbundet Region mitt, som deltagit i inventeringen under lång tid.

Under toppåret 2014 var index på föryngringen 5,5 och 2018 4,8. Ett dåligt föryngringsår, som 2012, observerades knappt 1 ungfågel per två vuxna.

Vid årets inventering konstaterades att en stor del av de vuxna riporna saknade kycklingar. I flera fall hade vuxna bildat flockar på upp till fem ripor, vilket enligt Rolf Brittas är vanligt när de misslyckats med häckningen.

 

Ljusglimtar

Men det fanns även inslag av lyckade föryngringar.

– Vi hittade kullar och några av dem var stora med upp till 9 ungfåglar, säger Rolf Brittas.

Predationstrycket anges som en stor orsak till det låga inventeringsresultatet. Det har varit liten tillgång på smågnagare som är den alternativa födan för mindre rovdjur och rovfåglar.

April månad var annars mild, men det under första halvan av maj kom en kall period med nysnö på marken. Under ripornas kläckningstid var det ändå av allt att döma gynnsamt väder för riporna.

 

Jakten närmar sig

Tillgången inför jakten som startar den 25 augusti beskrivs som ganska dålig. Under hela inventeringsperioden från 2004 och framåt har resultatet varierat kraftigt. Som lägst under 5 ripor per kvadratkilometer år 2013 till toppåret 2018 med 29,5 ripor per kvadratkilometer i Lövhögenområdet.

– Årets bedömning av riptätheten kommer om någon vecka när ripforskaren Maria Hörnell – Willebrand gjort statistiska analyser av materialet, säger Rolf Brittas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev