Så här ser det ut i många områden där lojakt bedrivs. Spårsnö saknas helt. Bilden är från Östergötland ett tidigare jaktår. Foto: Jan Henricson

Dåliga jaktförhållanden – bara hälften av lodjuren fällda

Premium

Ungefär halvvägs in i licensjakten på lodjur har drygt hälften av de tilldelade djuren fällts. Att inte fler skjutits kan tillskrivas det torra och kalla vädret som innebär att stora delar av mellersta och södra Sverige är i helt avsaknad av spårsnö.

Totalt får 125 lodjur fällas under årets licensjakt. Jakten bedrivs i tolv län, från Kalmar och Jönköping i söder till Västerbotten i norr.

Jakttiden är i södra och mellersta Sverige 1–31 mars, medan den i Västernorrland, Jämtland och Västerbotten är 15 dagar längre och avslutas i mitten av april.

 

Skilda resultat

När Svensk Jakt under måndagen inventerade länsstyrelsernas hemsidor och telefonsvarare på jaktresultat, uppgavs att 75 lodjur skjutits under två veckors jakt.

I några av länen, som Dalarna, Östergötland och Kalmar, är jakten nästan över. I andra, som Jämtland, Västernorrland och Jönköping återstår mer än hälften av tilldelningen.

I Gävleborg fyllde jägarna licensen under måndagen. Där har nu 20 av 20 lodjur skjutits. De flesta av djuren har fällts i norra delen av länet, där det finns snö.

 

Spår från bil

Skillnaden mellan länen är inte alldeles enkel att förklara. Men att man lyckats så bra i till exempel Kalmar län, medan det gått betydligt trögare i Västernorrland kan till stor del tillskrivas de skilda förutsättningar som ges i länsstyrelsernas beslut.

I Kalmar län görs undantag från jaktlagen och man medger att spårning (ringning) får ske från motorfordon längs allmänna och enskilda vägar, för att fastställa lodjurs ungefärliga vistelseplats.

I Västernorrland ges inget sådant undantag, vilket innebär att jägarna är hänvisade till att gå och åka skidor när de ska hitta ett område där lodjur uppehåller sig.

 

Från kameror

I Kalmar, liksom i fler sydsvenska län med lodjursjakt, får man dessutom dra nytta av jägarnas viltkameror. Eller som det heter i Kalmar läns länsstyrelses beslut:

”Sökning efter spår, som även innefattar information från exempelvis en viltkamera, får utföras från jakttidens början till och med jaktens slut, i syfte att fastställa djurens ungefärliga vistelseplats.”

Med tanke på att vädret allt sedan jakten inleddes har varit torrt, kallt och soligt, utan någon som helst nederbörd, har troligen information från viltkameror haft stor betydelse för det lyckade jaktresultatet i Kalmar och Östergötlands län.

 

Flyttad jakttid

Väderförhållandena under årets jakt har gjort frågan om jakttiden på lodjur högaktuell.

I början av mars gjorde Svensk Jakt en intervju med Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen, som ifrågasätter varför lodjur måste jagas i mars när det går precis lika bra, och inte möter några biologiska eller etiska hinder, att jaga dem i februari.

 

Inget hänt

Svenska Jägareförbundet har under lång tid arbetat för att tidigarelägga jakttiden på lodjur i den södra halvan av landet, från mars till februari.

Naturvårdsverket tycks ha lyssnat på förbundets argument, för efter en helomvändning föreslog man i maj i fjol att lodjursjakten ska flyttas från mars till februari i de södra och mellersta delarna av landet. Men ännu har inget hänt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev