Markus Pollack, duktig ung skytt från Dalarna som i år vunnit både SM och NM i jaktskyttekombination. Foto: Christer Gruhs

Dalarnas nye mästerskytt

För fem år sedan beslutade sig Markus Pollack för att skytte skulle bli en viktig del av tillvaron. Inspirerad av både sin far och farfar som tidigt tagit med den unge Markus på jaktäventyr, sökte han sig till jakt- och sportskytteklubben i Vansbro.

Sommaren 2017 har blivit Markus Pollacks resultatmässiga genombrott som skytt. I juni vann han SM i jaktskyttekombination i Malung och i början av augusti blev han nordisk mästare i juniorklassen vid nordiska mästerskapen i Norge. Dessutom tvåa totalt, alla klasser sammanräknade.

Vid jägar-SM i Västerås i augusti hamnade 18-åringen på en nionde plats. Därmed levde han också upp till sin egen resultatmässiga målsättning i år.

 

NM-segern gav eko

Inte oväntat är det segern vid NM i Rena i Norge som Markus värdesätter mest. Tävlingen bestod av fyra delar. Tio skott på ringad löpälg, tio skott på stillastående råbock (100 meter), 25 skott nordisk trapduva och 25 skott compactsportingduva.

– Jag tycker själv att jag är bäst på lerduveskytte, men man vinner förstås inga mästerskap om skyttet inte fungerar i övriga grenar.

 

Därför vistas han ofta på skjutbanan i Eriksfors norr om Vansbro. Så ofta att han fått en egen nyckel till anläggningen för att kunna träna efter eget huvud. Det brukar bli minst två kvällar i veckan.

Även om Markus är en ödmjuk och lågmäld kille har han inga problem med att förklara framgångarna.

 

Säker skytt med nerver under kontroll

– Jag gillar att träna och jag blir sällan nervös i tävlingssituationen. Även om jag inleder skakigt håller jag mig lugn för att snabbt återfå kontroll över skyttet.

Utan bra stöd från familjen och stark support av bland andra Per-Erik Andersson och Vansbro jakt- och sportskytteklubb hade det varit svårt att komma så här långt, anser Markus Pollack.

 

När han inte studerar, jobbar, tränar eller tävlar ägnar sig Markus gärna åt jakt. Småvilt och älgjakt står på årsschemat, men han värderar fågeljakten högst. En riktigt bra dag för Markus Pollack är att få smyga omkring på myrmarkerna runt Vansbro. Han håller toppjakt som sin främsta jaktform.

 

CHRISTER GRUHS

Markus Pollack

Namn: Markus Pollack

Ålder: 18 år

Sysselsättning: Kombinerar studier vid Älvdalens utbildningscentrum med jobb hos en potatisodlare i Dala-Järna.

Bor: kombinerar Vansbro och Mora i Dalarna. (tillsammans med flickvännen Hanna Nilsson)

Aktuell som: Svensk och nordisk mästare i jaktskytte

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev