Publicerad 1 april 2019 - 07:08

Frågan om höjd miniminivå för varg togs upp på Jägareförbundet Dalarnas årsstämma i helgen. Stark kritik riktas av Jägareförbundet mot att länsstyrelsen inte lyssnade till viltförvaltningsdelegationens förslag om minskning. Foto: Mostphotos

Dalajägarna får stöd i vargfrågan

Dalarna föreslås få en ökad vargstam då mellersta förvaltningsområdet föreslagit en höjning från sju till åtta föryngringar.
När Jägareförbundet Dalarna hade årsstämma i helgen togs frågan upp och generalsekreterare Bo Sköld gav Dalajägarna stöd i frågan.

När Jägareförbundet i Dalarna höll årsstämma i Malung i helgen närvarade Bo Sköld, generalsekreterare i Svenska Jägareförbundet. Han var stämmans huvudtalare, och ställde sig bakom de synpunkter och åtgärder som Jägareförbundet i Dalarna redan torgfört.

De senaste veckornas debatt om hur mycket varg som ska tillåtas i Dalarnas skogar har blivit en stridsfråga sedan länsstyrelsen valde att ignorera vilförvaltningsdelegationens krav på färre föryngringar. Jägarförbundet i Dalarna har protesterat mot ärendets hantering och fick genom Bo Skölds anförande stöd för sitt agerande.

Bo Sköld, Jägareförbundets generalsekreterare (i mitten), uppvaktade Åke Berglund, Fors (t.v.), Jonny Persson, Idre, Björn Sinders, Orsa och Åke Wiklund, Falun. Den sistnämnde fick ta emot ett stipendium från Wallenberg-stiftelsen för sina insatser inom viltvård och eftersök medan hans kamrater hedrades med jägareförbundets silvermärke för mångåriga insatser i förbundet. Foto: Christer Gruhs

”Olycklig utveckling”

– Det är en olycklig utveckling för det framtida samarbetet kring rovdjurspolitiken om länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation ”rundas” på det sätt som nu har skett i Dalarna. Sverige behöver inte fler utan färre vargar, förklarade Bo Sköld.
Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, informerade stämman att det kommer att arrangeras en träff med den så kallade ”Dalabänken” i riksdagen, där jägarorganisationerna ska informera länets riksdagsledamöter om rovdjursfrågan och om hur jägarna vill att Dalarnas riksdagsföreträdare ska agera till stöd för en ansvarsfull rovdjurspolitik.

 

Samsyn i rovdjursfrågan

Stämman präglades således av stor samsyn. Mötet omvalde Ulf Berg som ordförande och Anette Eklund, Enviken utsågs till ny ledamot. Övriga ledamöter i styrelsen är: Thomas Björklund, Bjursås, Johan Frost, Mora, Mats Larsson, Malungsfors, Per Torsell, Långshyttan och Pierre Hedlund, Särna.
Christer Gruhs

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

 • Älg attackÄlg attack
  Älgen attackerar, hehe… Helt grymt…
 • Ljud hagelgevärLjud hagelgevär
  (5039) Inlägget Ljud hagelgevär dök…
 • RävarRävar
  (13901) Inlägget Rävar dök först…
 • MårdMård
  Mård Jägare. (3232) Inlägget Mård…
 • GrävlingGrävling
  Bildspel på grävling och andra…

Svensk Jakt på Instagram