Jägareförbundet Dalarna överklagar licenstilldeningen för vinterns lodjursjakt i Dalarna, som man menar leder till att för få djur ska skjutas. Foto: Daniel Birgersson

Dalajägare överklagar beslut om lodjursjakt

Premium

Jägareförbundet Dalarna överklagade under fredagen länsstyrelsens beslut om licensjakt på lodjur. Förbundet anser dels att det är för få djur som får fällas, dels att könsfördelningen är felaktig och pekar på att det blir svårt att nå förvaltningsmålen men den tilldelning som getts.

Länsstyrelsens beslut om licensjakt avsåg totalt 15 djur, varav högst sju honor över 14 kg. Norra Dalarna undantas från jakt, då länsstyrelsens beslut endast omfattar tre områden i södra länsdelen.

Beslut om jakt på 15 lodjur i Dalarna

Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna.

– Dels tycker vi inte om att man för in antal honor i beslutet, och dessutom borde analysen av inventeringsresultatet leda till en högre tilldelning, säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

Med det sagt har andra inte länsföreningen själva satt ett numerär på hur många lodjur man borde skjuta i Dalarna. Att förbundet överklagar beslutet till förvaltningsrätten sker med ett hopp om att få en omprövning av omfattningen på jakten.

Länsstyrelsens underlag för beslutet för licensjakt i mars var bland annat ett inventeringsresultat som redovisade ungefär 77 lodjur i Dalarna.

– Vi behöver ha en jakt som gör det möjligt att nå förvaltningsmålen, men det går aldrig åt det hållet. Istället är man från myndigheternas sida uppfinningsrik när det gäller att försvåra jakten, säger Ulf Berg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev