Den som påträffar en hund med pejlhalsband i skogen gör bäst i att låta halsbandet vara. Annars kan det bli dyrt, visar en dom i Eksjö tingsrätt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Dagsböter för att ha tagit pejl från jakthund

Premium

En skogsägare i Eksjö kommun har dömts till dagsböter för egenmäktigt förfarande, efter att ha tagit pejlen av en jämthund som från grannmarken kom in på hans fastighet.

Hundägaren var ute för att viltbehandla plantor samtidigt som han passade på att släppa sin jämthund för jaktträning. På sin handenhet såg han att tiken tagit ett spår, men plötsligt tappade han kontakten med hunden.

Senare fick han kontakt med en bekant som uppgav att han hade hunden hos sig, men att hon saknade pejlhalsbandet.

Under tingsrättsförhandlingen berättade hundägaren att han tyckte det var märkligt att pejlen försvunnit. Den var fastsatt på ett sådant sätt att den inte borde ha lossnat.

 

Svag signal

När han åkte hemåt hade handenheten igång, och när han passerade en grannfastighet fick han en svag signal som visade att pejlhalsbandet fanns inne i huset. Fastigheten ägs av en granne som han tidigare varit i konflikt med. En träta om kor på fel sida gränsen slutade till och med tingsrätten.

När han ringde på dörren nekade grannen först till att ha haft något med hunden eller pejlen att göra. En stund senare erkände han dock att halsbandet fanns i huset.

Hundägaren säger att han kastade halsbandet hårt i bröstet på honom. Grannen att han kastade det för att hålla coronaavstånd.

 

En läxa

Klart är att halsbandet saknade antenn när hundägaren fick igen det. Likaså var den med telefonnummer broderade tygflärpen borta.

Enligt grannen fanns det ingen antenn på halsbandet när han tog det från hunden. Tygflärpen hade han inte fäst något avseende vid, och i vilket fall skulle han dröja med att kontakta hundägaren, eftersom han ville lära denne en läxa, så att han håller hunden borta från hans skog i fortsättningen.

 

Tog bort antenn

Åklagaren hade yrkat ansvar för i första hand stöld och i andra hand egenmäktigt förfarande.

Eksjö tingsrätt finner det styrkt att grannen tagit halsbandet av hunden. Man bedömer också att det är han som avlägsnat antennen, bland annat för att den var slarvigt avskruvad så att gängor skadats.

 

Fängelse i skalan

Rätten menar att det finns omständigheter som talar för att grannen tänkte behålla halsbandet, för att skada hundägaren. Men man kan inte utesluta att han, som han säger i rätten, endast hade tänkt behålla det ett tag.

Därför dömer man honom för egenmäktigt förfarande till 70 dagsböter om 90 kronor. Eftersom det är fängelse i straffskalan ska han också betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev