Livesändningen från ”Den stora älgvandringen” börjar klockan 06.00 fredag 22 april. Foto: Marcus Nyberg, Kenneth Johansson

Dags för ”Den stora älgvandringen”

Premium

Det är riggat och klart för en historisk vandring och SVT:s förråd av kameror och kablar är tömda. Nu är scenen älgarnas.
”Den stora älgvandringen” har premiär på fredag och i år riktas fokus även mot ett antal badkrukor.

”Den stora älgvandringen” är tillbaka för en fjärde säsong. Svensk Jakt besökte Kullberg, norr om Junsele, när riggningen av tekniken var i full gång.

Det har blivit lite av en personalfest att delta i denna produktion. Tekniker från hela Sverige är inte sena att anmäla sitt intresse för att se till att detta populära program blir till verklighet.

 

Pitchade idén

Johan Erhag.

Producent Stefan Edlund och projektledare Johan Erhag har varit med från dag ett.

– Vi hade tidigt en idé om ett slow-tv-koncept för SVT som vi ville göra. Stefan hade varit i Kullberg tidigare med ”Mitt i naturen” och han tänkte direkt att detta kunde vara ett bra ställe för att förverkliga idén, säger Johan.

– Vårt arbetsnamn var ”Älgsimningen” och fokus låg på att filma älgar som simmar men efter tag insåg vi att det var så mycket mer än så. Människor som tittade under första säsongen började skriva i sociala medier om fåglar och liknande. Då förstod vi att detta inte bara handlade om älgar utan att det var mycket större, säger Stefan Edlund.

 

Fungerar som de ska

Stefan Edlund.

I år gjordes riggningen under vecka 14 och det mesta flöt på som det skulle.

– Det gick bra och vi blev klara i tid. Kamerorna är uppe och fungerar som de ska. Vi var tvungna att göra detta en vecka senare än vanligt eftersom stora delar av vår utrustning var i Piteå under SM-veckan. Var faktiskt lite orolig om isarna skulle hålla men det var inga problem, säger Johan Erhag.

Gänget bakom riggningen av tekniken. Foto: Marcus Nyberg

Hann klart

Personalen på plats hann precis klart med sitt arbete innan ett typiskt aprilväder drabbade Ångermanland, en 30 centimeters snösmocka kan fördröja vilket arbete som helst.

– Första året hade vi en saltsten, men den plockades bort. Det här ska vara genuint rakt igenom och inte någon djurpark. Vi ska vara en fluga på trädet och ge tv-tittarna en unik inblick i djurens värld kring Kullberg. Vi ska inte störa djuren. Det är skogsromantik i sin bästa form.

För att detta ska bli så bra som möjligt gäller det att kamerorna placeras i olika höjder så att de även ger olika vinklar för att få en bra dynamik.

– Det finns en genomarbetad tanke på hur vi vill att bilderna sänds ut. Det är särskilt viktigt när man arbetar med slow-tv då man bara berättar med bilder. Det finns ingen journalistisk tyngd i detta berättande utan vi ger ögonblicksbilder från skogen, säger Stefan.

 

Nicklas Rydh monterar en kamera på ett träd vid ”Udden”. Cementhinkar från Biltema funkar perfekt som kameraskydd och kamouflage. Foto: Marcus Nyberg

Douglas Burman har hand om mickarna. Det gäller att placera dem så att de inte syns eller att det blir för mycket ljud av vind eller regndropp. Foto: Marcus Nyberg

Tätt samarbete

Under hela vägen har teamet kring ”Den stora älgvandringen” haft ett tätt samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Det har varit ovärderligt. Vi besitter inte deras expertis och vi vill göra saker och ting rätt och det hjälper de oss med. Vi upptäckte tidigt att en hel del älgar gick ned i vattnet för att sedan vända. Sedan dök de inte upp igen. Vi förstod då att de tog sig över någon annanstans. SLU tipsade då om en plats som består av fast mark men med mycket vassa stenar. Det kan ha blivit en ny vadplats för älgarna, vilket vi hoppas kunna filma. Den kameran har döpts till ”Torrfåran”. Vi har även smugit in en kamera där vi tror att älgarna vilar sig nattetid när de inväntar rätt tillfälle att ta sig över Ångermanälven.

 

Kamerorna har börjat rulla och kontrollrummet fylls av bilder. Foto: Stefan Edlund

Många hjälper till

SLU har sjösatt ett nytt projekt där de har utrustat fler älgar med gps-halsband för att kunna se om älgarnas vandringsmönster har förändrats i och med skogsbruket och klimatförändringar. Förhoppningen är att även några av dessa älgar ska passera kamerorna.

Men även lokala jägare är flitiga tipsare om vad de ser i naturen vilket hjälper produktionen.

– De hör av sig via Facebook och är inte sena att hugga tag i oss och berätta vad de vet om älgvandringen och vilka djur som rör sig området, säger Stefan Edlund, som inte tror att detta går att övertrumfa med något annat ställe i Sverige.

Han får medhåll av Johan Erhag:

– Jag hoppas att vi nån dag hittar något som är bättre. Men det blir inte lätt. Älgvandringen är tämligen unik i sin dramaturgi. Det är fågelsång, stillhet och lugn men samtidigt kan det bli väldigt spännande när älgarna beger sig ut på de bräckliga isarna.

 

Mikrofon och kamera ska samverka. Foto: Marcus Nyberg

Markus Skogström från Skåne monterar en av kamerorna. Foto: Marcus Nyberg

BBC på besök

Programmet har gett ett visst eko ute i världen och det kommer i år även att sändas via Twitch och Tiktok.

– BBC hörde av sig när vi lyckades fånga en järv med kamerorna. De kommer troligen att komma förbi i vår för att försöka filma några simmande älgar. Det har varit svårt för dem under tidigare år på grund av pandemin, säger Stefan Edlund.

Sändningen börjar med att höjdpunktsprogrammen kommer att loopas under onsdagen, sedan slås kamerorna på klockan 06.00 fredag 22 april.

Den historiska älgvandringen kan börja och den lär fortsätta i många år till – med eller utan kamerabevakning.

 

Marcus Nyberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev