Blir det någon vargjakt i vinter efter två års väntan? Snart kommer ett besked.

Blir det någon vargjakt i vinter efter två års väntan? Snart kommer ett besked. Foto: Lars-Henrik Andersson

Då kommer beslut om eventuell vargjakt i vinter

Premium

Det fanns 365 vargar i Sverige under den senaste inventeringsperioden. Stammen är därmed över det beslutade golvet, men om det blir någon licensjakt på varg kommande vinter är ännu oklart. Snart kommer ett besked från Naturvårdsverket.

För att länsstyrelserna ska ha möjlighet att fatta beslut om licensjakt krävs att Naturvårdsverket ger länsstyrelserna så kallad delegeringsrätt. De två senaste åren har inte länsstyrelserna fått någon delegeringsrätt för att besluta om vargjakt och därför har också licensjakterna uteblivit i landet.

 

Möjlighet till jakt

Den senaste vinterns inventering visar att vargstammen vuxit med drygt 20 procent det senaste året och man beräknar att det under perioden fanns 365 vargar i Sverige.

Golvet, gynnsam bevarandestatus, för varg är 300 i Sverige, detta efter beslut av Naturvårdsverket. Om vargstammen ligger över 300 finns alltså möjlighet att besluta om licensjakt. Men hur det blir med den saken får vi besked om nästa vecka.

– Naturvårdsverket fattar beslut på onsdag, alltså den 17 juni, om det blir delegering till länsstyrelserna, säger Marcus Öhman som är chef för Viltförvaltningsenheten på verket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev