Chockad bilist tog in svårt trafikskadat rådjur i bilen
En råget bröt ryggen vid en smitningsolycka på Öland. En annan bilist uppmärksammade det svårt skadade rådjuret och tog in det i bilen och lindade in det i en filt i väntan på eftersöksjägare.
Häromdagen kallades trafikeftersöksjägarna Erica Lindquist och Kim Lorentzon ut då ett påkört rådjur fastnat i ett dike.
– Det var en smitningsolycka men en förbipasserande hade uppmärksammat djuret i vattnet och stannat och dragit upp det. Troligtvis har rågeten blivit påkörd och ramlat ner i vattnet av kollisionen för djuret hade bruten rygg, berättar Erica Lindquist.
Rutinuppdrag
Till en början lät det som ett rutinuppdrag, men så var inte fallet.
– När vi åkte ut och skulle lokalisera platsen sa mannen som anmält fyndet att han kunde komma och möta oss för att visa vägen. Okej tänkte vi, men vad vi inte hade väntat oss var att rådjuret låg i baksätet på hans bil. Och det var dessutom inlindat i en filt, säger Erica Lindquist.
Chockad bilförare
Att lägga ett trafikskadat vilt i bilen är inte alls bra eftersom det skadade djuret då stressas ytterligare. Men i det här fallet handlade det helt och hållet om okunskap hos den chockade bilisten.
– Han agerade i chock och trodde genuint att han gjorde djuret en tjänst. ”Hon frös så hon skakade”, var hans kommentar. Vi pratade om det olämpliga i detta men man har förståelse för att han agerade i okunskap och med empati. Geten hade bruten rygg och kunde inte protestera mot behandlingen, säger Erica Lindquist.
– Mannen hjälpte ju ändå till att förkorta lidandet för djuret genom att ringa in det som en smitning men hade förståelse för att vi fick avfånga det skyndsamt, fortsätter hon.
När de sedan passade rågeten bar hon var dräktig med dubbelkid och bar på två långt gångna foster.
– Så här långt gångna är fostren i rågetterna så här en bit in i februari. Det tycker jag att man ska ta hänsyn till i den pågående debatten om februarijakt på rågetter, säger Erica Lindquist.
Så ska du agera om du kört på ett vilt
Har du inte säker kunskap i hur du snabbt avlivar ett djur så märk ut platsen så det är lätt att hitta samt säkert för andra att passera.
Vill eller behöver du stanna kvar i väntan på bärgare eller dylikt gör du det på behörigt avstånd. Det är extremt stressande för djuret med människor i sin närhet.
– Vi har en del otrevliga erfarenheter när människor, säkert i bästa välmening, försökt avliva själva och det är bara att förvärra lidandet, säger Erica Lindquist.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.