Höjda temperaturer orsakar brunare vatten i nordliga insjöar. Något som kan leda till både ökad och minskad algtillväxt, enligt forskning vid Umeå universitet. Foto: Jan Henricson

Brunare vatten ger både fler och färre alger

Forskning vid Umeå universitet visar att brunifieringen av insjöar på grund av ökade temperaturer, både kan hämma och gynna algtillväxt i nordliga insjöar.

Forskaren Isolde Callisto Puts visar i sin avhandling vilken stor betydelse brunifieringen har på de nordliga insjöarnas ekosystem.

– Resultaten belyser kraften hos brunifiering och uppvärmning för att förändra akvatiska ekosystem. Med tanke på den storskaliga uppvärmningen av hela norra halvklotet, är dessa fynd troligen relevanta på en global skala, säger Isolde Callisto Puts, doktorand på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Isolde Callisto Puts forskning visar att ökade temperaturer och näringstillskott genom brunifiering ökar primärproduktionen i klara sjöar med låga halter av organiskt material, medan ”brunifiering” av humösa sjöar med höga halter av löst organiskt material hämmar primärproduktionen genom minskat ljusgenomsläpp.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev