Bristfällig inventering av lodjur

Utan spårsnö blir inventeringen av lodjur bristfällig och stammens storlek sannolikt underskattad. Foto i hägn: Olle Olsson

Inventeringen av lodjursstammen har brister och leder till osäkerhet om antalet föryngringar.
Därför vill flera länsstyrelser utveckla metodiken och framför allt få nyttja viltkameror i högre utsträckning.
Det framgår av en enkätundersökning som Svensk Jakt gjort.

Svensk Jakt har kontaktat alla länsstyrelser i landet utom Gotland för att ta reda på hur lodjursinventeringen fungerar. Alla länsstyrelser har svarat på våra frågor.
Genomgående så verkar det finnas en utbredd osäkerhet om lodjursstammen på grund av att många länsstyrelser inte kunnat göra en heltäckande och bra inventering.
Flera länsstyrelser anser att inventeringsmetodiken behöver utvecklas. Redan i juni förra året kontaktades Naturvårdsverket i frågan. Det var landshövdingen i Västra Götalands län Lars Bäckström som skrev till generaldirektören Maria Ågren.

 

Ompröva reglerna

Han ville att reglerna för inventeringen av lodjur omprövas.
”Det som krävs för att få familjegrupper av lodjur godkända är inte anpassat för förhållanden med osäker och sporadisk snötillgång.”
Lars Bäckström menade i sitt brev att inventeringsresultaten inte är relaterade till verkligheten vilket försvårar arbetet med att skriva förvaltningsplaner.
Även länsstyrelsen i Uppsala har kritiserat Naturvårdsverket och påtalat svårigheten att inventera lodjuren med de nya reglerna.
Trots detta så anser Naturvårdsverket att inventeringarna är bra.
– Vid internationella jämförelser så har vi inventeringar i världsklass men som vid all övervakning kan det finnas brister och felkällor i inventeringsresultaten, sade Magnus Kristoffersson, vilthandläggare vid Naturvårdsverket i ett pressmeddelande så sent som i december.

 

Kritiserar metodiken

Det en del länsstyrelser kritiserar är att dagens inventeringsmetodik i så hög utsträckning bygger på att det ska finnas spårsnö.
Några handläggare menar att lodjursstammen förmodligen underskattas på grund av inventeringsmetodiken.
I Västernorrland tror länsstyrelsen att lodjursstammen ökat men kriterierna har inte gjort det möjligt att fastslå det.
– Svårigheten med inventeringsmetodiken är ju att den är helt beroende av snö. Att beräkna en populationsstorlek baserad på inventeringsresultat från en inventeringsperiod med svåra/obefintliga inventeringsförhållanden känns inte rimligt, uppger Linda Backlund, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Västerbotten.
Flera länsstyrelser uppger att användningen av viltkameror måste öka för att få bättre inventeringsresultat.

 

Viktigt redskap

– Det pågår nu en metodutveckling om hur kameror ska användas för att kvalitetssäkra lodjursföryngringar, säger Per Ekerholm, länsstyrelsen i Kronoberg.
– Kameraanvändningen kommer bli ett viktigt redskap framöver om snön fortsätter att tryta. En utveckling av metoder för att använda kameror i inventeringsarbetet är önskvärt, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare i Jönköpings län.
Flera av de rovdjurshandläggare som svarat på vår enkät vill också ha in fler rapporter från allmänheten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev