Besvikelsen övergick i glädje när eftersökshunden Brasko hittade och apporterade den tappade handenheten. Foto: David Svartmo

Brasko fixade eftersöket

Under ett nattligt eftersök tappade David Svartmo sin handenhet till hundpejlen. I ett desperat försök att hitta enheten satte han sin eftersökshund i spåret.
– Jag var förbannad när jag åkte tillbaka för att leta. När Brasko kom med pejlen i munnen, då vart jag förvånad, men också väldigt glad, säger David Svartmo.

Alla har vi tappat något under vandringar i skog och mark. Eftersöksjägare kan vara särskilt drabbade. De jobbar ofta i mörker, regn och kyla. De kryper och kliver fram i svår terräng, de gör allt för att finna ett skadat djur.

Det frestar på utrustningen.

 

Smitningsolycka

För några dagar sedan var eftersöksjägaren David Svartmo från Grums ute för att leta efter ett rådjur i trakterna av Vålberg väster om Karlstad.

Uppgifterna om olyckan var vaga efter en rapporterad smitning, och David traskade på över stor yta för att hitta spår av rådjuret.

Efter flera timmar i skogen gav han upp, och i det samma upptäckte han att han tappat handenheten.

– Jag kunde inte leta då, jag visste inte vart jag hade gått och det var mörkt, säger David Svartmo.

Weimaranaren Brasko är en trogen kamrat under eftersök. Foto: David Svartmo.

Dyr utrustning

Framför sig såg han tusenlapparna singla bort. Det blev en natt med många tankar. Dagen efter tog David kontakt med länsansvarig jägare inom NVR för att kolla om det fanns försäkringar.

– Jag kollade om polisen hade några försäkringar som täckte förlusten, men det fanns det inte. Då tänkte jag, på vinst och förlust, att jag i vart fall skulle pröva att leta med Brasko, säger David Svartmo.

Brasko är en fyraårig weimaraner som främst används till eftersök och gåsjakt. Där fungerar han väldigt bra, men som apporterande sakletare har han tidigare aldrig prövats. Området var dessutom stort. Under natten hade David gått över cirka åtta hektar tallhed, med ett tjockt lager blåbärsris.

David Svartmo och Brasko. Foto: privat

Apporterande eftersökshund

– Jag delade in marken i rutor, och sen började vi leta. Efter lite drygt en timme kom Brasko tillbaka med min handenhet i munnen. Jag trodde knappt det var sant, säger David Svartmo.

Ilskan och besvikelsen byttes snabbt till glädje. Mot alla odds hade Brasko hittat, och dessutom apporterat, Davids handenhet.

– Jag vart väldigt förvånad, men jag kan säga att jag var glad hela dagen. Brasko är en frän hund, säger David Svartmo.

Fick Brasko lite extra av allt efter detta?

– Ja, han får alltid lite extra. Han är jobbig på många sätt och jag kan ofta bli förbannad på allt tokigt han gör. Men han är bäst, säger David Svartmo.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev