Publicerad 13 april 2018 - 10:20

Torsten Frick, Stugun, fick Mitt Norrlands förtjänsttavla och Hugo Håkansson, till höger, utsågs till hedermedlem i föreningen. Foto: Magnus Hansson

Bra debatt på årsstämman

Jägareförbundet Mitt Norrlands årsstämma höll högt i tak. Flera motioner ledde till debatt, där styrelsen bland annat fick vika sig för Östersund/Bräcke jaktvårdskrets motion som innebär ny områdesfördelning av björnjakten i Jämtland.

Stämman inleddes med att Ann Sofie Andersson, kommunstyrelsens ordförande Östersunds kommun, hälsade välkommen samt presenterade kommunen som är välmående, där både besöksnäring och befolkningsunderlag ökar.

Nästa år har också kommunen nöjet att stå som värd för VM i skidskytte, något som Ann Sofie var stolt över.

Fem motioner hade lämnats in till Jägareförbundet Mitt Norrlands årsstämma i Östersund. Några av dem väckte också rejäl debatt när årsstämman tog fart. Styrelsen fick dessutom bakläxa på motionen från Jägareförbundet Östersund/Bräcke om ny områdesindelning för björnjakten. Där fick kretsen gehör för sitt förslag att den ska utgöra ett eget tilldelningsområde under björnjakten.

 

Flera motioner

En motion från Jägareförbundet Västjämtland med förslag om att Jägareförbundet ska bilda ett nytt rovdjursråd utmynnade i en kompromiss där motionären och Mitt Norrland gemensamt formulerar en skarp skrivelse till förbundet, med missnöje av nuvarande råds arbete.  Jägareförbundet Timrå hade inlämnat en motion med förslag till liberalare regler för att använda bildförstärkare och rörlig belysning vid jakt på vildsvin samt skyddsjakt på enskilds initiativ på dov –och kronhjortskalv. Här fick styrelsen sin vilja igenom då motionen avslogs.

Två motioner fick stämman gillande och gick vidare till Svenska Jägareförbundet årsstämma. Den ena kom från Jägareförbundet Sundsvall västra med förslag om att förbundet tar fram en viltdataapp för ökad rapportering av skjutet småvilt. Den andra var från Jägareförbundet Timrå med förslag om ändrad lagstiftning som ger möjlighet att lagföra personer som medvetet saboterar jakt och jaktprovsverksamhet.

 

Politiker i debatt

Därefter var turen kommen till politikerdebatt. Terese Bengard, verksamhetschef Hela Sverige ska leva, ledde den och där partierna var väl företrädda. Tre ämnen diskuterades särskilt; Jägareförbundets jakt och viltvårduppdrag, stora rovdjur och ny nationalpark i området Vålådalen-Sylarna-Helags. Stor samstämmighet rådde om att Jägareförbundet gör ett bra arbete och ska ha kvar sitt uppdrag samt att det bör omfatta mer än ett år i taget.

Även då det gäller rovdjurförvaltningen var partierna tämligen överens, där alla ville ha ett ökat regionalt inflytande. Missnöjd var man däremot överlag med Naturvårdsverkets sätt att sköta sitt uppdrag som högsta myndighet i jakt och viltvårdsfrågor.

 

Ny jaktmyndighet

Där ville alliansen ha en ny myndighet som skötte dessa frågor. Den nya tilltänkta nationalparken blir landets största och kommer att ha stor påverkan på jakt, skoteråkning, rennäring med mera. Här var politikerna tydliga med att det gällde att få befolkningens ”gillande” om det skulle bli någon park över huvud taget.

Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds fotbollsklubb (ÖFK), höll sedan en mycket inspirerande föreläsning om fotbollslagets framgångssaga där klubben idag har 65 anställda och en årsomsättning på 65 miljoner. Nyckeln till framgång var enligt Daniel att våga tänka nytt och allas lika värde. Klubben jobbade mycket med spelarnas psyke men också med udda saker som till exempel att spela teater inför publik, där Svansjön kanske sticker ut mest.

Daniel Kindberg ordförande ÖFK, höll en inspirerande föreläsning vid årsstämman. Här tillsammans med Gun Fahlander, ordförande i Mitt Norrland. Foto: Magnus Hansson

 

Fahlander omvaldes

Per Söderberg, Östersund satt ordförande för stämman som samlade ett 100-tal personer. Något som han i vanlig ordning klarade med bravur. Per lättade också upp stämingen med några historier av Nicke Sjödin. Gun Fahlander, Selet, omvaldes enhälligt till ordförande för Mitt Norrland. Peter Eriksson, Skyttmon, Kar Åke Sandström, Solberg och Lena Smålänning, Häggenås omvaldes på en mandatperiod av två år. Lars-Håkan Spjuth, Matfors fick förnyat förtroende att leda valberedningen.

Torsten Frick, Stugun fick länsföreningens förtjänsttavla ”Tjädertuppar i vinterlandskap” för sitt arbete i Stuguns jaktskytteklubb, viltolycksorganisationen och med skyttesimulatorn på skolor.

Hugo Håkansson, Östersund utsågs till hedersmedlem i Mitt Norrland. Hugo arbetade som länsjaktvårdare i Jämtlands län i 30 år. Där bestod arbetet i början av många praktiska saker som att till exempel bygga rävfällor för att på senare tid övergå i bland annat jägarexamen, viltvårdsområden och bildandet av storlicenser (numera älgskötselområden)

Vid stämman antogs också ett uttalade om Länsstyrelsernas rovdjurspolitik och då i synnerhet förvaltningen av björnstammen där den är avsevärt större än beslutad målnivå.

Stämman som hölls på Gamla Teatern avslutades med trevligheter i form av middag och underhållning.

 

Göte Grubb

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Premium
   För dig som loggat in
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

    Svensk Jakt på Instagram

    Heta ämnen på Svenskjakt.se