Hela fjällkedjan har nu inventerats och i år har det fötts 27 valpkullar. Det är mer än forskarna hade räknat med eftersom tillgången på smågnagare har varit dålig. Foto: Kenneth Johansson

Bra år för fjällräven i norr

De svenska fjällrävarna verkar gå framåt. 27 nya valpkullar har hittats i samband med att hela svenska fjällkedjan inventerats av forskare. 

Sommaren 2015  föddes 88 valpkullar medan fjolåret var ett riktigt bottenår, med endast åtta kullar. Därför var förhoppningarna inte så högt ställda inför årets inventering, eftersom rapporterna talade om fortsatt mager tillgång på smågnagare. Forskarna tycker därför att 27 kullar är en positiv överraskning, rapporterar TT.

Fem kullar har fötts i Norrbotten, varav en vid Råstojaure. Det var också den största kullen, med tio valpar, uppger zoolog Karin Norén vid forskargruppen Svenska Fjällrävsprojektet vid Stockholms universitet.

– I ett långsiktigt perspektiv är det väldigt viktigt med en livskraftig population i Norrbotten, för den utgör länken till fjällrävarna i Nordnorge, Finland och Ryssland, säger Karin Norén till TT.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev