Publicerad 22 juli 2021 - 09:36

I Svensk Jakt nummer 8 handlar det förstås mycket om bockjakt, men också en hel del annat.

Bockjakt och test av aktiva hörselskydd i Svensk Jakt nr 8

Aktiva hörselskydd är ett bra val för jägaren. De låter dig höra omgivningens ljud, men skyddar även hörseln mot skottknallar. Vi har testat åtta modeller. Resultatet i det omfattande testet finns att ta del av i Svensk Jakt nummer 8, som i dagarna landar i våra prenumeranters brevlådor.

Bockjakt är i fokus i augustinumret, där vi följer med Martin Mattsson i hans jakt på drömbocken. Det visar sig att planering är a och o för att det ska bli en lyckosam jakt.

 

Jägareförbundets årsstämma visade på den splittring som finns i förbundet. Vi försöker hitta orsaken till sprickan. Vad var det som hände på årsstämman och varför? Vilken är Jägareförbundets väg framåt?

 

Han har de senaste åren försvarat jägare i flera uppmärksammade jaktbrottsmål och har blivit känd som jägarnas advokat. Svensk Jakt träffade Sven Severin för ett samtal, där vi fick hans syn på utvecklingen inom rättsväsendet.

 

Älgjakt betyder oftast jakt med ståndhundar av olika raser. Men i Hissjö har man tänkt lite annorlunda. Givetvis jagar man även här med ståndhund, men med ett par kortdrivande hundar i leken har jakten fått en extra dimension.

 

Vildsvinsjakt i spannmålsfälten kräver en stor portion vilja och kraft när småtimmarna börjar närma sig och vildsvinen härjar runt. I utbyte för slitet hägrar ovärderlig hjälp för lantbruket och inte minst en mycket spännande jaktform.

 

Nästan all jakt med hund baseras på dofter. Men vilka förhållanden är optimala för hundens luktsinne och vilka är hopplösa? Många jägare skulle få större utbyte av jakten om de tog mer hänsyn till hundens doftvärld.

 

Att locka räv kan ibland gå otroligt lätt. Andra gånger kan det kännas nästan omöjligt. Små detaljer kan ha stor betydelse för utfallet. Vi kommer att gå igenom jaktformens grunder i tre artiklar. Del ett handlar om läten.

 

Blyfria kulor är ett hett samtalsämne, vilket märks inte minst på de frågor som kommer in till redaktionen. Det finns tyvärr stora luckor i utbudet och priserna lär förbli högre än för bly. Blyfria jaktkulor för klass 1-vilt är inte problemet – utmaningen är blyfria småviltkulor.

 

John Persson på restaurang Jord, utsedd till årets viltkrog 2020, stoppar rödbetor och morötter direkt i glöden så att de blir kolsvarta. Han lägger glödande kol i olja och i smör för att göra goda såser samt grillar vildsvinsryggen i omgångar för att få den perfekt rosa.

 

Om detta och mycket mer kan du läsa i Svensk Jakt nummer 8/2021, som du har i din hand senast den 23 juli.

 

Premiumartiklar och e-tidning

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på Svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan eller längst ner i appens meny kommer du åt vår e-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

 

Bli medlem

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet? Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

 

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram