Länsstyrelsens besiktningsman och en polispatrull undersökte skottplatsen. Björnen togs därefter i beslag och fraktades bort. Foto: privat

Björnskytt slipper åtal men mister trofén

Premium

Älgjägaren som sköt den sista björnen på licensen i Jämtland handlade enligt miljöåklagare Åse Schoultz i nöd, men bröt samtidigt mot regelverket.
– Jag har lagt ner förundersökningen, men jägaren ska inte ha björnen, säger Åse Schoultz.

I samband med älgjakt i Härjedalen den 17 september fälldes den sista kvarvarande björnen under licensjakten i Jämtlands län. Händelsen var dramatisk där en björnhona rusade rakt mot jägaren, som på mycket nära håll sköt björnen.

 

Björn togs i beslag efter nödvärnssituation

En kvar på licensen

Jägaren var medveten om att det fanns en björn kvar på licensen, och förutom den utsatta situationen var jägaren säker på att han följt regelverket för licensjakten.

Senare upptäcktes två mindre björnar i ett träd ett fyrtiotal meter från skottplatsen. Björnarna bedömdes inte som årsungar och honan var inte diad, men i samband med att björnen rapporterades beskrev jaktledaren och skytten situationen.

– Vi tänkte att det är som det är och ringde länsstyrelsen, sa jaktledaren i en artikel i Svensk Jakt.

 

Skytten handlade enligt Åse Schoultz i nöd, men bröt samtidigt mot regelverket när han sköt en fredad hona. Därför gör Åse Schoultz  bedömningen att jägaren inte ska få tillbaka björnen. Foto: Privat

Polisen utredde

Den skjutna björnhonan blev föremål för en polisutredning där miljöåklagare Åse Schoultz utsågs som förundersökningsledare. I ett tidigt skede konstaterade hon att jägaren handlat i nöd, men att han samtidigt gjort sig skyldig till en överträdelse när han sköt en björnhona med ungar.

Avgörande för Åse Schoultz bedömning var om honan diat ungarna.

 

Björnbeslag kan hävas om honan inte var digivande

Handlade i nöd

Kammaråklagare Åse Schoultz.

Miljöåklagare Åse Schoultz.

Svaret från SVA är att honan inte diat ungarna i närtid, men hon hade ärr på livmodern efter tre foster.

– Jag gör därför bedömningen att hon åtföljdes av ungar, som förmodligen var fjolårsungar, och då var hon fredad oavsett om hon var lakterande. Skytten handlade i nöd så jag har lagt ner utredningen, men jägaren ska inte ha björnen, säger Åse Schoultz.

Beslutet kan överklagas till Naturvårdsverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev