Björnskådare överklagar björnjakt

Trots kraftig minskad björntilldelning i Gävleborg så överklagas nu jakten.
Det är Naturskyddsföreningen och en person som arrangerar björnskådning som överklagar länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten i Luleå.

I början av juni beslutade länsstyrelsen i Gävleborg att 25 björnar får skjutas i samband med höstens licensjakt.
Det är en minskning jämfört med de senaste åren.
Den minskade tilldelningen beror på att björnobsen visar på en nedåtgående trend för länets björnstam mellan 2009-2015, uppger länsstyrelsen.

Överklagats
Länsstyrelsens beslut har nu överklagats till förvaltningsrätten i Luleå. Naturskyddsföreningen i Gävleborg skriver i sin överklagan att licensjakt inte kan medges då björnstammen har en populationsnivå som ligger under det fastställda och beslutade förvaltningsmålet. Naturskyddsföreningen anser också att beslutet strider mot EU:s art- och habitatdirektiv och yrkar även på inhibition av länsstyrelsens beslut.
Länsstyrelsen skriver dock att man tagit hänsyn till faktorer som den uppskattade tillväxttakten, den totala dödligheten från tidigare års licensjakt, skyddsjakt samt de björnar som avlivats, dödats av trafik, eller på annat sätt dött.

Björnsafari
Förutom naturskyddsföreningen har även en företagare som bedriver björnsafari i Gävleborg överklagat länsstyrelsens beslut.
Företagaren menar att björnstammen visar en nedåtgående trend.
Enligt förvaltningsrätten har ännu ingen annan överklagan inkommit rörande årets björnjakt i övriga län. Förvaltningsrätten har heller inte kommit med något domslut i frågan om överklagan av björnjakten i Gävleborg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev