Ronny Halvarsson, Sysslebäck, sköt en stor björnhane väster om Kärrbackstrand tidigt på måndagsmorgonen. Björnen vägde 230 kilo.

Ronny Halvarsson, Sysslebäck, sköt en stor björnhane väster om Kärrbackstrand tidigt på måndagsmorgonen. Björnen vägde 230 kilo.

Björnjakten avlyst i Värmland – en björn för mycket fälldes

Björnjakten är avlyst i Värmland. Under måndagsmorgonen sköts nära nog samtidigt två björnar i norra Värmland vilket innebär en överskjutning.

Licenstilldelningen för björnjakten i Värmland var i år två björnar. Under lördagen sköts en björn i Ekshärad, och tidigt på måndagsmorgonen startade jakt på två olika björnar i norra Värmland.

Den ena sköts väster om Kärrbackstrand.

– Vi hade en björnskit i en väg och började spåra med två hundar på västra sidan Klarälven. Efter en stund släppte vi och det blev både ståndskall och gångstånd, berättar Ronny Halvarsson.

Det bar upp i Enberget där det blev fast stånd.

 

Sprang jämsides

Ronny Halvarsson smög in, men lyckades inte ta sig fram innan björnen gick loss.

– Jag sprang jämsides med gångståndet, och efter en stund bar det ut i en myr där jag kunde skjuta, säger Ronny Halvarsson.

Björnen var en ramsvart hane.

– Jag skulle tro att den väger 180, kanske 200 kilo, säger Ronny Halvarsson.

Vid besiktningen och kontrollvägningen stannade vågen på 230 kilo.

 

En tredje björn

Samtidigt som jakten avslutades i Enberget pågick även jakt på en björn i Höljes. Innan Ronny Halvarsson hade hunnit rapportera in den björn han hade skjutit så fälldes en tredje björn i Värmland.

– Jag kollade 07.00 och då fanns det en björn kvar på licensen. Jag sköt cirka 07.30, och jag vet inte hur jag skulle ha gjort på annat vis, säger den jägare som gjorde sig skyldig till en överskjutning.

Den tredje björnen uppskattas till en vikt av 50 kilo, och det kan vara en av de tre ungar som föddes i Sysslebäcksområdet vintern 2016/17.

– Jag skulle tro att det är det, säger skytten.

 

Statens vilt

Överskjutningen innebär att björnen är statens vilt, och det blir nu upp till länsstyrelsen i Värmland och Naturvårdsverket att avgöra var som ska hända med björnen och det eventuella jaktbrott som kan komma i fråga.

– Jag har pratat med länsstyrelsens naturbevakare. Vi får se vad som händer, säger skytten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev