Björninventering: Nytt insamlingsrekord i Västerbotten
Det är halvtid i björnspillningsinventeringen i Västerbotten. Men redan nu kan länsstyrelsen konstatera ett nytt rekord i antalet insamlade prover.
Enligt länsstyrelsen har hittills cirka 1 360 provsvar skickats in. Totalt skickades 1 242 spillningsprover in och analyserades vid förra inventeringen 2019. Vid inventeringen dessförinnan, 2014, skickades närmare 1 000 prover in.
– Även om det nu samlats in rekordmånga spillningsprover så gäller det att fortsätta skicka in björnspillning för att få en så bra bild som möjligt. Inte minst eftersom skattningen ligger till grund för populationsbeskattningen, och tillsammans med förvaltningsmålet påverkar kommande tilldelningar för licensjakten, säger jaktvårdskonsulent William Sidenbom i Västerbotten.
Ser bättre ut
2019, då den förra inventeringen genomfördes, kunde Naturhistoria riksmuseet, som analyserar proverna, identifiera 359 unika individer. Populationen i Västerbottens län beräknades då vara mellan 416 till 640 björnar.
2023 fick 81 björnar fällas under licensjakten och 2022 var tilldelningen 71 björnar.
I år sänktes tilldelningen rejält. 48 björnar fick fällas.
– Målet är minst 1500 inlämnade prover. Spridningen hittills på de insamlade proverna ser också bättre ut jämfört med tidigare år, dock skulle det vara bra om vi fick in fler prover från fjällområdena, säger William Sidenbom.
Generellt kommer det färre prover från områdena väster om Inlandsvägen, E45.
William Sidenbom säger också att det är viktigt att få in prover från hela perioden, det vill säga ända fram till sista oktober.
Varje hittad spillning viktig
Naturhistoriska riksmuseet uppger att inventeringsmetoden bygger på att man jämför spillningsprover ”vecka-mot-vecka”, och att det därför är av stor betydelse att man skickar in prov från varje spillning man hittar under hela inventeringsperioden.
För en bra inventering så räknar Naturhistoriska riksmuseet med att man behöver få in i genomsnitt tre prover från varje björnindivid under inventeringsperioden. Detta eftersom det då blir möjligt att även räkna ut hur många björnar som ingen hittade spillning från.
Spillningsinventering av björn genomfördes första gången i Västerbotten 2004.
Här kan du läsa mer om hur björnspillningsinventeringen går till:
Fakta björnspillningsinventering:
Mellan den 21 augusti och 31 oktober pågår björnspillningsinsamling Västerbotten. Spillningsproverna skickas till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm som ansvarar för analyserna. Utifrån det DNA som finns i spillningen kan de fastställa art, kön och individ. Den informationen används sedan för att beräkna björnstammens storlek.
Eftersom spillning inte kommer att hittas från alla individer används den så kallade fångst-återfångst-metoden som bygger på att man räknar upp antalet björnar från de som är funna i det genetiska materialet. På så sätt kan man uppskatta de individer som aldrig hittades och beräkna björnstammens totala storlek. Ju fler björnar som hittas i spillningarna, desto säkrare blir uppskattningen av stammen.
Insamlingskit med provrör, instruktion och svarskuvert skickades ut av länsstyrelsen till jägare, organisationer, skogsbolag med flera under sommaren. Det går även att hämta ut kit på en rad utlämningsställen i länet.
Källa: Länsstyrelsen
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.