En björnhane på 190 kilo sköts under skyddsjakt i Jijnjevaerie samebys kalvningsland. Björnen avlivades från helikopter efter beslut av länsstyrelsen i Jämtlands län. Foto: Kjell-Erik Moseid

Björnhane skjuten i renhjord

Premium

En björnhane sköts under torsdagen vid skyddsjakt nordväst om Strömsund i Jämtlands län. Björnen befann sig i direkt anslutning till en stor grupp renar med högdräktiga vajor.

Spår efter björnen upptäcktes under torsdagen mellan Skalfjället och Lill-Fulvurn, av medlemmar i Jijnjevaerie sameby. Björnen fanns då i direkt anslutning till en grupp på 1.500 renar. Under helgen kommer ytterligare 3.200 renar till kalvningsområdet, och en stor del av renarna är högdräktiga vajor som inom kort ska kalva.

 

Björnen sköts i ett område nordväst om Strömsund i Jämtlands län. Karta: Google map

Snabbt beslut

Risken för skador som stress och jaktangrepp kan orsaka fick länsstyrelsen att fatta ett beslut om skyddsjakt.

Kort därefter sköts björnen, en hane som vägde 190 kilo, från helikopter av länsstyrelsens personal.

– Vi flög ut kort efter att beslutet var taget. Vi har inte hittat några döda renar, men bedömde det som hög sannolikhet för att björnen skulle angripa och stressa renhjorden. Det finns inte så mycket annat att äta för den där då vi fortfarande har mycket snö, och det är mycket ren i området, säger Moa Walldén, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

 

Omfattande skyddsjakt

Förra våren sköts det 39 björnar under skyddsjakt i Jämtland. Än så länge är det två björnar skjutna i länet men den värsta perioden väntar, även om länsstyrelsen hoppas på ett bättre läge än förra året.

– Förra vintern var snösmältningen sen och renarna kalvade längre ner, där björnarna fanns. I år är det mer normalt, säger Moa Walldén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev