Björnens påverkan på ren grovt underskattad

Viltskadecenter slutför nu en treårig studie om björnpredation på ren. Antalet renkalvar som togs av björn var betydligt mer omfattande än vad man trott då 600 av 800 kalvar dött av björnpredation. Forskare menar att samebyars ersättning bör vara 900.000 kronor istället för 15.000 kronor.

 

20 renar per björn och år visar studien Björnpredation På Ren.

Björnpredationen är betydligt mer omfattande än vad man tidigare trott. Dessutom är den väl avgränsad till en månad på våren och geografiskt avgränsad till renarnas kalvningsland, säger Jens Karlsson, vid Viltskadecenter.

Under denna månad visar studien att björnarna tar en till två renkalvar om dagen.

 

Tekniskt avancerad studie

Det är en stor och tekniskt avancerad studie som genomförts i Udtja sameby och Gällivare skogssameby. Områdena har valts ut med anledning av björnpopulationer och saknad av järv och lo.

2.500 vajor dräktighetstestades under 2010 och 2011 i Udtja sameby och Gällivare skogssameby. De vajor som var dräktiga försågs med en radiosändare.

Björnar i områdena fick GPS-halsband som reagerade om någon av de dräktiga vajorna var närmare än 100 meter. Då slog björnarnas halsband om, från att ge signal varje timme till att ge signal varje minut.

Kunde forskarna därefter se att björnen stått stilla i 30 minuter besökte de platsen för att se om björnen fällt en ren.

400 till 600 sådana besök gör forskarna under kalvningsperioden.

 

Ekonomisk fråga för samebyarna

Gällivare skogssameby får idag bidrag på 15.000 kronor för den björnpopulation som finns i området. Studien, som visar att en björn i snitt slår 20 renar per år, pekar på att den summan är grovt underskattad.

 Den senaste björnspillningsinventeringen visar att det finns 30 björnar i området. 30 björnar som tar 20 renar ger 600 renar, säger Jens Karlsson.

Varje kalv har ett värde av 1.500 kronor och Jens Karlsson tror att 900.000 är en mer rättvis ekonomisk ersättning. Men det kan löna sig att hitta andra lösningar.

 

Jakt eller stängsel?

Jens Karlsson menar att studien kommer leda till en av tre reaktioner.

Antingen måste politikerna hitta pengar till att höja ersättningen, tänk att summan 900.000 kronor bara gäller en del av en sameby. Annars får de ge bidrag till förebyggande åtgärder för att stängsla in och utfodra renarna under kalvningen, eller så får man hålla nere björnpopulationen med jakt.

Studien är ett samarbete mellan Viltskadecenter, samebyarna och Skandinaviska björnforskningsprojektet.

Här kan du själv följa studien: http://bjornpredation.blogspot.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev