En björn som vaknat ur vinterdvalan avlivades under förra veckan efter att den börjat jaga ren i jämtländska Offerdalsfjällen. Björnen sköts med stöd av ett skyddsjaktsbeslut. Foto: Kenneth Johansson

Björn skjuten under skyddsjakt i kalvningsland

Premium

En björn har vaknat ur vinterdvalan och börjat jaga ren i jämtländska Offerdalsfjällen. Björnen avlivades under förra veckan med stöd av ett skyddsjaktbeslut.

Länsstyrelsen i Jämtland beviljade skyddsjakt på björnen som befann sig i Jovnevaerie samebys kalvningsland i Offerdalsfjällen norr om Östersund.

Samebyn skickade in en ansökan om skyddsjakt efter att björnspår och jaktförsök på renar dokumenterats i en grupp med dräktiga vajor. Just då fanns mellan 200-300 renar i området, men inom en månad kommer cirka 4.500 renar att samlas i kalvningslandet när kalvningssäsongen startar.

Samebyn befarade att björnen skulle bli kvar i området.

 

Snabb jakt

Länsstyrelsen var på plats den 24 mars och såg då spår efter björnens jakt på renar. Skyddsjakten som beviljades fick pågå fram till den 30 mars.

– Björnen avlivades under förra veckan, säger Henrik Hansson, fält- och viltchef vid länsstyrelsen, som var med och tog beslutet om skyddsjakt.

– Det är den första björnen för säsongen, och än så länge den enda vi känner till som har vaknat och ställt till problem för rennäringen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev