Publicerad 31 mars 2018 - 07:43

Mårdhundsprojektets fältpersonal utbildas i bisamfångst i Nederländerna. Där utgör arten ett problem då den kan underminera dammvallar. 420 heltidsanställda yrkesjägare arbetar därför med att försöka utrota bisam i Nederländerna. Foto: Mårdhundsprojektet

Bisam ska utrotas i Sverige

Förra året placerades bisam på EU:s lista över icke önskvärda invasiva arter. Nu har Jägareförbundets Mårdhundsprojekt fått uppdraget att försöka utrota arten i dess sydliga utbredningsområde, i Västernorrland.

Bisam är en nordamerikansk gnagare som introducerades i Europa och Asien för pälsens skull. Till Sverige kom arten via Finland på 1950-talet, och har sedan dess spridit sig söderut.
Efter att bisam i augusti av EU listades som en icke önskvärd invasiv art, fick Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt i uppdrag att inventera förekomsten i artens sydliga utbredningsområde i Västernorrlands län.

 

Få hyddor

– Flyginventeringen efter hyddor visade att förekomsten var synnerligen begränsad och hyddor återfanns bara i åtta vattendrag eller sjöar i de södra delarna av Höga kusten, berättar P-A Åhlén, som tillsammans med Fredrik Dahl leder Mårdhundsprojektet.

Nu har Naturvårdsverket givit Mårdhundsprojektet i uppdrag att inleda ett utrotningsförsök i det aktuella området. Arbetet inleds under våren och kommer att följas upp under kommande senhöst. För detta ändamål har Mårdhundsprojektets fältpersonal under mars månad utbildats i bisamfångst i Nederländerna.

Fällfångst är en metod som används i Nederländerna för att utrota bisam. Foto: Mårdhundsprojektet

Uppdrag: utrota bisam

– Nederländerna har 420 heltidsanställda yrkesjägare som enbart arbetar med utrotning av bisam, och till en liten del sumpbäver. Deras beräkningar visar att bisam kommer att vara utrotad från landet inom 10-15 år, säger Fredrik Dahl.
Med tanke på artens låga numerär och den mycket begränsade geografiska förekomsten, anses bisam idag inte utgöra något problem i Sverige.
– Det finns dock en risk att arten i framtiden kan orsaka stora ekologiska skador, och skador på infrastruktur, om den tillåts sprida sig till landets sydliga delar.

 

Efterlyser jägarhjälp

Mårdhundsprojektet efterlyser även jägarnas hjälp:
– Inför vårens bäverjakt i Västernorrland och Jämtland vill vi uppmana jägare att vara extra vaksamma på bisam och gärna prioritera att skjuta dessa före bäver. När väl bisamråttan är skjuten vill vi gärna få en bild på djuret och information om var den är fälld, säger P-A Åhlén.
Mårdhundsprojektet mottager sådana upplysningar på e-post: tipsaframmandearter@jagareforbundet.se

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram