Billigare registrera hunden digitalt

I hundregistret ska det finnas uppgifter om alla hundar och deras ägare. Då  blir det enklare att hitta ägare till upphittade hundar. Foto: Annette Petersson

Från och med 1 oktober kommer det att bli billigare för hundägare att registrera sin hund i Jordbruksverkets centrala hundregister.

Avgiften sänks från 70 till 50 kronor om ägaren registrerar hunden via e-tjänst. För registrering på blankett höjs avgiften till 100 kronor.
– Vi hoppas att fler hundägare ska använda e-tjänsten som är billigare och enklare, säger Kerstin Helmerson på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
I e-tjänsten kan hundägaren se sina registrerade hundar, registrera nya hundar och ägarbyten. Man kan även ändra på uppgifter om till exempel hundens namn och födelsedatum och ägarens adress och telefonnummer samt avregistrera sin hund om den har avlidit eller exporterats.
– Antalet hundar som registreras i hundregistret har ökat de senaste åren vilket är positivt. Men bara var femte registrering sker på elektronisk väg och det vill vi ändra på. Därför kommer vi under hösten att göra extra satsningar för att alla hundägare ska känna till vad som gäller, säger Kerstin Helmerson.

Fakta

Alla hundar som bor i Sverige ska enligt lag ID-märkas och registreras i Jordbruksverkets hundregister. I registret ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev