Det blir helt stoppad licensjakt efter knubbsäl – och en halvering av tilldelningen på gråsäl. Foto: Per Jonson

Beslut fattat: Halvering av gråsältilldelning och helt slopad knubbsäljakt

Naturvårdsverket gick helt på Hav- och vattenmyndighetens rekommendationer och halverar tilldelningen på licensjakt efter gråsäl. Licensjakt efter knubbsäl kommer inte att bli aktuell över huvud taget.

Hav- och vattenmyndighetens yttrande om licensjakt på säl har spelat stor roll för Naturvårdsverkets beslut. I dag meddelade Naturvårdsverket att tilldelningen av gråsäl på kommande licensjakt minskas från förra årets 1 500 djur till 750 djur. Licensjakt efter knubbsäl kommer inte genomföras. Inte heller vikarebeståndet blir föremål för jakt.

– Naturvårdsverket lägger stor vikt vid de yttranden som inkommit under beredningsprocessen och antalet gråsälar som nu får jagas är något fler än vad som i praktiken fällts de senaste två åren. Även om 750 gråsälar är ett lägre uttag än tidigare år, ger antalet ett utrymme att förhindra de skador gråsälarna orsakar och bedöms inte heller hota gynnsam bevarandestatus, säger Carl-Johan Lindström, enhetschef på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet i ett pressmeddelande.

Jaktperioden för gråsäl inleds den 20 april och pågår fram till 15 januari 2025, med uppehåll från 21 maj till 6 juni.

Kritisk till minskad avskjutning

Naturvårdsverket skriver att Havs- och vattenmyndigheten inte har ansvar för beslutet om jakt på säl, men att myndigheten har ansvar för övervakning av populationerna samt förvaltningsplaner.

Sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd har tidigare uttalat sig kritiskt till minskad jakt på både knubbsäl och gråsäl.

– Vi vet att gråsälen i Östersjön selekterar ut stor torsk. Hur ska det gå för torskbeståndet att återhämta sig när vi tillåter gråsälspopulationen att öka? Det borde vara jätteviktigt ur ett torskperspektiv att jaga gråsälen ännu hårdare, sa Sven-Gunnar Lunneryd, sälforskare vid SLU, i en intervju med Svensk Jakt tidigare i vår.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev