En man i 50-årsåldern döms för grovt vållande till kroppsskada, efter att han skjutit en jaktkamrat i benet när de jagade vildsvin en mörk natt i november 2019. Foto: Martin Källberg

Berusad skytt döms för grovt vållande till kroppsskada

Premium

En man i 50-årsåldern döms för grovt vållande till kroppsskada, efter att han i november 2019 sköt en jaktkamrat i benet i tron att han siktade på ett vildsvin. Mannen som avlossade skottet var berusad och använde en värmekamera.

Det var på kvällen den 9 november 2019 som tre personer bestämde sig för att jaga vildsvin på en jaktmark i Enköpings kommun. Två av dem bar vapen och sällskapet delade upp sig på den arrenderade marken. Senare på kvällen enades de tre om att träffas. Under promenaden mot sina jaktkamrater hörde mannen en smäll och kände samtidigt att han träffades i benet.

 

Omfattande skada

Kulan som avlossats gick igenom underbenet och orsakade stor skada.

Han skrek till sina jaktkamrater att ”det är jag, skjut inte” och lade sig därefter på marken.

Mannen som sköt har under rättegången erkänt brottet. Han blåste över 1,5 promille efter skjutningen och har i förhör sagt att han druckit vin och öl innan jakten.

När han innan skottet tittade i värmekameran var han övertygad om att det var ett vildsvin han såg.

 

Tydlig dom

Uppsala tingsrätt anser att brottet är styrkt och konstaterar ”att den man som nu döms i berusat tillstånd, i mörker, skjutit på långt håll med ett livsfarligt vapen utan att förvissa sig om att det var ett vildsvin han sköt mot. Hans handlande har inneburit ett medvetet risktagande och han har trots att vildsvinsjakten krävt särskild uppmärksamhet varit påverkad av alkohol. Han ska därför dömas för vållande till kroppsskada, grovt brott.”

Brottet motsvarar ett fängelsestraff på sex månader, men skytten är tidigare ostraffad och han döms därför till villkorlig dom och böter på sammanlagt 23.000 kronor.

 

Lång rehabilitering

Den skadade mannen har genomfört nio operationer, men kommer trots det inte att bli helt återställd. Han tilldöms ett skadestånd på 43.763 kronor jämte ränta på 20.000 kronor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev