Bergslagens Älghundklubb vill genom ökad jakt minska koncentrationerna av varg inom sitt område. Foto: Lars-Henrik Andersson

Bergslagens Älghundklubb antar ny vargpolicy

Bergslagens Älghundklubb vill se en kraftigt reducerad vargstam. Det ska ske genom samarbete med andra likasinnade organisationer och aktiva kontakter med myndigheter.
– Styrelsen har fått medlemmarnas uppdrag att arbeta för en minskad vargstam, säger Olof Nilsson, ledamot i styrelsen för Bergslagens Älghundklubb.

Helgens årsstämma var totalt enig i sitt beslut om en ny vargpolicy. Rovdjurskoncentrationerna i Bergslagen och älghundklubbens verksamhetsområde har efter vargens etablering försvårat både jakt, provverksamhet och eftersök på trafikskadat vilt.

 

Katastrofalt läge

Bergslagens Älghundklubb, men Värmland, delar av Dalarna och Örebro län, har idag en vargstam som klubben beskriver som katastrofalt tät.

Antalet konstaterade familjegrupper och par av varg är högst i Sverige. Det är enligt klubben en skandal att riksdagens beslut om minskade koncentrationer inte lett till en ökad jakt för att nå målen.

– Vinterns vargjakt är ett exempel på det. Myndigheter som annars säger sig arbeta för en adaptiv viltvård klarar inte av att ta beslut som leder till en minskad vargstam, säger Olof Nilsson.

 

Få vargar i utpekade jaktområden

I Värmland sköts två av sex vargar, i Örebro ingen av de två som fanns på licens.

– Myndigheterna har inte haft koll, och borde självklart ha flyttat över vargar till andra områden när de utpekade jaktområdena var tomma, säger Olof Nilsson.

 

Enhälligt stöd i klubben

Bergslagens Älghundklubbs nya policy innebär att hundklubben kommer att jobba mer aktivt för att minska vargstammen i Bergslagen.

– Jag hoppas att det här också skickar signaler uppåt i Svenska Älghundklubben. Bara i Bergslagens Älghundklubb är vi 800 medlemmar och det är betydligt fler verkliga personer än det finns i många av de Facebook-initiativ som värnar vargen. Älghundklubbarna måste bli mer aktiva den här frågan, säger Olof Nilsson.

Vargpolicyn

Bergslagens Älghundklubb vill se en kraftigt reducerad vargstam inom klubbens verksamhetsområde genom jakt. Dessutom,

• Full ersättning från staten för rovdjursdödade eller skadade hundar

• Förhindra oacceptabel påverkan på jaktutövning och förhindra försämrade livsvillkor för våra medlemmar

• En meningsfull älgjakt med löshund enligt den nordiska jakttraditionen

• En större samverkan med likasinnade organisationer för att uppnå våra målsättningar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev