Bäverns dammbyggande med stora översvämningar som följd bidrar till försvaret av nordvästra Ukraina. Foto: Kenneth Johansson Karta: Google maps

Bävrar till oväntad hjälp i Ukraina

Byggande bävrar bidrar på ett oväntat sätt till försvaret av Ukraina. Då bäverdammar som normalt rivs, är kvar på grund av kriget har stora områden översvämmats och förhindrar därmed ryska framryckningar.

Expressen rapporterar att stora vattendränkta fält i nordvästra delen av Ukraina, gör ett angrepp där ryska trupper går in från grannlandet Belarus osannolikt.
Ukraina har varnat för att Ryssland förbereder en attack då hundratusentals soldater ska ta sig in i landet med Belarus som språngbräda.

Vatten överallt

Men den milda vintern och med den översvämmade floder har gjort marken i gränsområdet mycket vattensjuk.
– Allt på vår mark hjälper oss att försvara den. Landskapet, den stora mängden floder, de översvämmade flodbankerna, säger Viktor Rokun, lokal vice befälhavare i Volyn till nyhetsbyrån Reuters.

Till det bidrar också en stor bäverpopulation. Normalt rivs dammarna för att hindra översvämningar, men det har inte gjorts sedan Putin invaderade sitt grannland.

– Så nu är det vatten överallt, säger Viktor Rokun.

En svår plats

Försvarsanalytiker som Reuters talat med beskriver nordvästra Ukraina som en mycket svår plats att genomföra en offensiv på. Många vattendrag, omfattande översvämningar och få vägar.

– Det skulle göra det lätt för Ukraina att följa de ryska truppernas väg framåt mot specifika platser där de skulle beskjutas av artilleri.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev