Jägareförbundet kan på olika sätt bidra till att eftersöksjägare inom NVR får tillgång till bra och säker utrustning, enligt två motioner till årsstämman.

Jägareförbundet kan på olika sätt bidra till att eftersöksjägare inom NVR får tillgång till bra och säker utrustning, enligt två motioner till årsstämman. Foto: Martin Källberg

Bättre utrustning vid eftersök i motioner till Jägareförbundets årsstämma

Premium

Tre motioner till Jägareförbundets årsstämma berör eftersök. Två angående bättre utrustning till eftersöksjägarna, och en om förbättrad information om var viltolycka med älg inträffat.

I var sin motion föreslår Håkan Persson, Askersund, och Roger Sandberg Lindesberg, att Jägareförbundet agerar för att eftersöksjägare inom NVR ska förses med bättre utrustning.

Håkan Persson vill att Jägareförbundet arbetar för bra rabatter på utrustning, till exempel pannlampor, samt att man tar fram en jacka med godkända reflexer och med texten ”Eftersök”.

Roger Sandberg skriver i sin motion att de flesta eftersöksjägare är medlemmar i Jägareförbundet, och han önskar att förbundet påverkar Polismyndigheten så att jägarna förses med lämpliga kläder för sina uppdrag inom NVR.

Ambitioner finns

I svaren på motionerna konstaterar Jägareförbundet Örebro län att Polisen har en arbetsgrupp som arbetar med inkomna önskemål, och att eftersöksjägarna måste rätta sig efter vissa föreskrifter vad gäller säkerhetsutrustning. Detta innebär att ingen annan säkerhetsutrustning än den Polisen delar ut är godkänd att använda.

Råbock och sälar bland motioner till Jägareförbundets årsstämma

Vidare konstaterar man Jägareförbundet redan i dag har ambitionen att träffa nya avtal med leverantörer, om rabatter på till exempel pannlampor eller vildsvinsbyxor, som ska kunna köpas av NVR-jägare.

Styrelsen föreslog därför att motionerna skulle anses besvarade, men ombuden på länsstämman ville annorlunda, och de gick därför vidare till förbundsstämman som hålls i Helsingborg i mitten på juni.

Bättre uppgifter

Per-Arne Olsson, Timrå, föreslår i en motion att statistiken för viltolyckor med älg ska förbättras, för att genom det bli enklare att använda i förvaltningen.

Som det nu är, skriver motionären, kan man få data om var olyckorna inträffat på länsnivå, kommunnivå och församlingsnivå. Den som vill ha mer detaljerade uppgifter än så, inom vilka älgskötselområden olyckan inträffat, måste lägga ner ett tidskrävande arbete.

Stor betydelse

Viltolyckorna kan ha stor betydelse för älgförvaltningen och jägarna behöver på ett enklare sätt få tillgång till mer exakt var olyckorna inträffat, anser motionären som får stöd av Jägareförbundet Mittnorrland:

Eftersom det finns koordinater för varje olycka borde det finnas möjligheter att få statistik för förvaltningsområden och även skötselområden på ett enklare sätt, skriver länsförbundet och skickar motionen vidare till Jägareförbundets årsstämma för vidare behandling.

 

• Samtliga artiklar om Jägareförbundets årsstämma

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev