Närgången varg förföljde man i Trosa. Foto: Annika Nielsen

Backade undan från närgången varg

När Annika Nielsen kom ut för att skjutsa sin son till förskolan stod det en stor varg vid hennes bil inne i centrala Trosa i Södermanland.
– Jag blev helt chockad, förklarar hon.

Annika Nielsen.

Det var vid 05.30-tiden på måndagsmorgonen som vargmötet inträffade i ett bostadsområde vid förskolan Tomtaklint i Trosa.

– Jag kom ut med min femårige son Alexander för att åka till förskolan, säger Annika Nielsen.

– Alexander gick och spelade på sitt Nintendo, och när vi var på väg till bilen stod det plötsligt en varg framför oss.

 

Vargen följde mannen på några meters avstånd nära en förskola i Trosa. Foto: Annika Nielsen

Backade undan

– Jag insåg att vi inte skulle hinna fram till bilen så vi backade tillbaka och då gick vargen emot oss. Men så vände den och gick in i en skogsdunge som finns vid förskolan, då stack vi fram till bilen och hoppade in, berättar Annika Nielsen.

När sedan Annika Nielsen körde på Björkhamragatan upptäckte hon vargen på nytt. Nu gick den fem–sex meter bakom en man som promenerade på gångbanan som löper parallellt med vägen.

– Jag tutade och ropade att han hade en varg bakom sig. Då vände han sig om och fick se vargen. ”Ja, det är en varg” utbrast han när han upptäckte den, berättar Annika Nielsen.

– Jag frågade om han vill ha skjuts men han tackade nej för han skulle till busshållplatsen som bara låg några meter bort.

Vid busshållplatsen finns det en väntkur.

 

Vargen följde en GC-väg i Trosa. Annika Nielsen fotograferade den från bilen. Foto: Annika Nielsen

Flera vargrevir

Senare har vargen varit synlig vid Ådarakan och den verkade då vara på väg mot Vagnhärad.

– Att det förekommer vargar inne i Trosa är inte extremt i sig, då vi har flera vargrevir i Sörmland, säger Markus Södling, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Södermanland med anledning av den varg som på måndagsmorgonen varit närgången på olika platser i Trosa.

Enligt Markus Södling så följer länsstyrelsen utvecklingen i Trosaområdet efter att vargen först gått emot en mamma som skulle köra sin son till förskolan och sedan, på bara några meters avstånd, följt efter en man som var på väg till bussen.

 

Följer utvecklingen

– Vi håller koll på att vi inte ser något ändrat beteende hos den här vargen. Södermanland är ju ett tätbefolkat varglän och därmed får vi oftare rapporter om vargobservationer än vad man kanske får i mer glesbefolkade län, säger Markus Södling.

Varifrån vargen i Trosa kommer är svårt att säga då det finns flera vargrevir i Södermanland, men det så kallade Sjundareviret är det som rent geografiskt ligger närmast.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev