Berörda samebyar och Naturvårdsverket vill freda de stora älgarna i Sareks nationalpark. Foto: Kenneth Johansson

Avtal på gång för att freda älgarna i Sareks nationalpark

En fortsatt fredning av älgarna i Sareks nationalpark kan vara på väg. Varken berörda samebyar eller staten vill se jakt, och det talar för en uppgörelse.

Det är SVT Norrbotten som i ett inslag berättar om de pågående samtalen mellan Naturvårdsverket och samebyarna. Samtalen har man fört i åtta år och i själva grundfrågan är parterna överens – de stora älgarna i Rapadalen och Sareks nationalpark ska fredas från jakt.

Så har älgarna också varit sedan 1960-talet, men sedan 2013 har förhandlingar pågått om ersättning till de berörda samebyarna som genom den grundlagsskyddade renskötselrätten också har rätten till älgjakten.

Naturvårdsverket förhandlar här med Jåhkågasska, Sirges och Tuorpons samebyar.

 

Juridiska frågetecken

– Som det står i föreskrifterna för nationalparkerna, Sarek i det här fallet, så är de uttryckligen sagt att Naturvårdsverket ska ingå en skriftlig överenskommelse med de berörda samebyarna rörande älgjakten i Sarek, säger Nils Hallberg, miljörättsjurist på Naturvårdsverket, till SVT.

Enligt Naturvårdsverket är det olika juridiska aspekter som spelat in och som försvårat ett avtal. Nationalparkerna går under miljöbalken, annat under rennäringslagen och dessutom finns det vad man kallar för folkrättsliga aspekter att ta hänsyn till.

 

Ersättningsmark

Diskussionerna har också handlat om eventuell ersättningsmark eller ekonomisk ersättning.

– Om det blir kronor och ören eller om det blir andra möjligheter det vet vi inte ännu. Utan det är att få till en lösning. Det tror jag att alla parter kommer att jobba mot, säger Jan-Erik Länta, ordförande i Jåhkågasska sameby.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev