Hur många vargar behöver skjutas för att minska vargstammen till beslutade nivåer? Foto: Lars-Henrik Andersson

Avskjutningsmodell saknas för att sänka vargstammen

Premium

Vargforskare vid Skandulv har fått i uppdrag att beräkna hur många vargar som kan fällas utan att stammen minskar eller bara har en låg tillväxt.
Naturvårdsverket förklarar här varför det däremot inte finns någon beräkningsmodell som syftar till att minska vargstammen.

Det fanns 365 vargar i Sverige den senaste vintern. Det visar genomförda inventeringar. Men trots att stammen, inför årets valpning, låg 65 vargar över så kallad gynnsam bevarandestatus har det inte ingått i forskarnas uppdrag att ta fram en avskjutningsmodell som visar hur många vargar som ska skjutas för att sänka stammen.

 

Nolltillväxt

Forskarnas modeller visar istället möjligt jaktuttag för nolltillväxt av vargstammen. Det finns även modeller som visar jaktuttag för en tillväxt på fem samt tio procent i stammen.

 

Jens Andersson, Naturvårdsverkets viltanalysenhet, varför finns ingen beräkningsmodell med i forskarrapporten som syftar till att minska vargstammen?

– Det här är en gammal beställning. När beställningen gjordes fanns det färre vargar i landet och det fanns inte utrymme att sänka vargstammen vid det tillfället. Men om länsstyrelserna kommer att få besluta om licensjakt på varg i vinter kommer vi att ha ett webbinarium med länsstyrelserna där de kommer att kunna ställa den här typen av frågor, säger Jens Andersson.

 

Man ska alltså inte se detta som att Naturvårdsverket arbetar för att vargstammen ska vara i ständig tillväxt?

– Nej. Vi behöver ett underlag att fatta beslut om det är möjligt med licensjakt. Men det är intressant att det är så snabba slag. Förra året låg vargstammen på 300, nu 365. Det är lite svårt att anpassa modellerna efter alla de här slagen. Det här får man ta med sig om man ska formulera om uppdraget på något sätt, säger Jens Andersson.

 

60 vargar

I sin beräkningsmodell har Skandulvforskarna räknat med att vargstammens storlek i Sverige och Norge för inventeringssäsongen 2019/2020 uppgick efter vinterjakten 2020, till 419 individer.

För att uppnå en nolltillväxt, alltså att vargstammen direkt efter jakt 2020–2021 återigen är 419 individer, krävs en avskjutning på 60 vargar under licens- och skyddsjakt, menar forskarna.

 

Gravt underskattad tillväxt

Även för ett år sedan gjorde forskarna vid Skandulv en prognos för vargstammens storlek. Prognosen underskattade gravt vargstammens tillväxttakt. Det här uppmärksammar de också själva vid årets rapport.

”Det kan ha visst intresse att se hur väl modellerna i förra årets rapport stämde med det verkliga utfallet. I vår beräkning av möjligt jaktuttag förra året använde vi genomsnitten för de senaste tre och fem årens tillväxt utan jakteffekter, vilka var 10 och 14 procent respektive.

Den verkliga tillväxten 2019 var 28 procent. Senast vi hade en så hög tillväxt var 2011/2012, vilket visar på de stora svängningarna i tillväxttakt, och svårigheten att göra exakta prognoser av denna”, står det i rapporten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev