Länsstyrelsen i Västernorrland tillåter licensjakt på åtta lodjur i tre jaktområden. Foto: Mostphotos

Åtta lodjur på årets licens

Länsstyrelsen i Västernorrland har beslutat om licensjakt på åtta lodjur. Jakten ska främst inriktas mot att minska angreppen på ren i renskötselområden.

Länsstyrelsen har beslutat om jakt i tre jaktområden. Två lodjur får fällas i Ånge kommun. Två lodjur får fällas inom församlingarna Holm, Liden och Indal i Sundsvalls kommun och den sista fyra djuren i beslutet får fällas inom Sollefteå kommun.

Årets inventering som kommer att avslutas den sista februari visar preliminärt på ett resultat i nivå med förra årets inventering. Förvaltningsmålet är satt till 18 föryngringar och stammen tillåts variera mellan 16 och 24 föryngringar.

 

Stabil stam

Hittills i år har 13 föryngringar kvalitetssäkrats, men stor del av länet återstår att inventera och länsstyrelsen gör bedömning att man kommer att landa i samma antal som 2017/18 års inventeringen då 21 föryngringar fastställdes, varav tre delades med angränsande län.

– Länsstyrelsen räknar med att licensjakten ska hålla stammen på nuvarande nivå eller begränsa den något och samtidigt erbjuda en värdefull jaktlig resurs, säger länsstyrelsens rovdjurskonsulent Gunnar Ledström.

 

Läs hela beslutet här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev