Lodjursjakten i Dalarna syftar till att hålla förvaltningsmålen och minska risken för angrepp på tamdjur. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Åtta lodjur får skjutas i Dalarna

Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt på lodjur i Dalarnas län för 2022. Åtta lodjur får fällas inom det beslutade jaktområdet, vilket är tre fler än i år.

Svensk Jakt Publicerad 15 december 2021 - 09:13

Jaktområdet har tagits fram med utgångspunkt i täthet av lodjur och fårbesättningar. Det innebär att jakten riktas mot södra Dalarna där det finns flest lodjur och där antalet fårbesättningar är högst. Ett lodjur får fällas i området runt Älvdalen, meddelar länsstyrelsen.

 

Inom förvaltningsmålen

– Enligt det senaste inventeringsresultatet fanns det 10,1 familjegrupper vilket innebär att det finns cirka 63 lodjur i länet. Dalarnas nuvarande förvaltningsmål ligger mellan 7,5 och 11 familjegrupper och därmed ligger vi inom förvaltningsmålen. Samtidigt är vårt mål att skador på tamdjur inte ökar i länet, säger enhetschef Caroline Dickson i ett pressmeddelande.

 

Mars månad

2022 års lodjursjakt startar den 1 mars och varar som längst till och med 31 mars. Om de beslutade lodjuren fälls innan jakttidens slut avslutas jakten.

 

Beslut om licensjakt efter lo i Dalarnas län 2022

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev