Naturvårdsverket ändrar nu i föreskrifterna för björnjakt. Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket ändrar nu i föreskrifterna för björnjakt. Foto: Olle Olsson

Åteljakt på björn blir tillåten

Länsstyrelserna får i höst besluta om åteljakt på björn. Däremot tillåter inte Naturvårdsverket att hund tar upp björn med hjälp av åtlarna.

2001 förbjöd Naturvårdsverket åteljakt på björn. Motivet var då att björnar som vänjer sig vid att det finns mat där det finns människor kan bli oskygga och ställa till med problem.
I fyra år har ett försök med åteljakt på björn pågått i Västerbottens län. Enligt Naturvårdsverket har inga negativa konsekvenser uppvisats vid försöket. Därför tillåts åteljakt på björn efter 13 års uppehåll.
Detta står klart när Naturvårdsverket nu ändrar i sina föreskrifter för licensjakt på björn. Från och med i höst står det alltså varje länsstyrelse fritt att besluta om åteljakt på björn. Men jaktformen blir rigoröst omgärdad av regler. I faktarutan intill hittar du ett axplock från regelverket.

I samband med det tidigare åteljaktförsöket i Västerbotten har fyra björnar skjutits, samtliga efter att hundar tagit upp björn intill åtlarna. Men nu förbjuder Naturvårdsverket alltså att spårupptag med hund år ske intill en björnåtel. Beslutet är oväntat eftersom förslag på förbud inte fanns med vid Naturvårdsverkets tidigare remissrunda.
Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd är mycket kritisk till Naturvårdsverkets beslut.

– Ett sådant agerande undergräver förtroendet för myndigheten och rycker bort alla möjligheter till att rätta till dåliga förslag. Tyvärr visar hela beslutet att Naturvårdsverket saknar praktisk kunskap och förståelse för björnjakt. Varför inte fråga sakkunniga innan beslut tas, då hade vi inte behövt göra om och göra rätt, säger Torbjörn Lövbom i ett pressmeddelande från Jägareförbundet.

 

Backar om eftersökshundar

Naturvårdsverket tvingas däremot backa på sitt tidigare förslag om en skärpning av eftersökshundarna. Verket föreslog tidigare att jaktledare skulle se till att en hund som är särskilt tränad på att spåra skadad björn skulle finnas på plats senaste två timmar efter att en björn påskjutits. Jägareförbundet sågade förslaget och förbundet frågade sig bland annat hur en sådan träning skulle gå till?
Naturvårdsverket har tagit till sig av kritiken och skriver nu i sitt beslut ”Jaktledaren ska inför varje jakttillfälle försäkra sig om att en hund som är särskilt tränad i att spåra skadat vilt ska kunna finnas på skottplatsen inom högst två timmar från påskjutningen.”

 

Backar om upphittade kulor

Naturvårdsverket backar också på sitt förslag om att en påskjuten björn endast skulle kunna friskförklaras om studsarkulan kunde återfinnas och att man med hjälp av den skulle kunna friskförklara en påskjuten björn.
Nu skriver Naturvårdsverket istället: ”Påskjuten björn ska avräknas såvida inte kulan från det avlossade skottet anträffas på en plats som utesluter att björnen skadats eller det på annat sätt vid fältkontroll kan fastställas att björnen inte skadats.”
Föreskrifterna träder i kraft den 19 juni.

Regler för åteljakt på björn

• Länsstyrelsen beslutar om när åtling får inledas. Tidigast 15 juli.
• Åteljakt på björn är endast tillåten vid platser som iordningställts i enlighet med villkoren för åteljakt.
• Upptag av björnspår med hjälp av hund vid en åtel är inte tillåtet.
• En person ska vara ansvarig för varje åtel. Åtelansvarig ska innan åtlingen inleds anmäla detta samt platsen för åteln till länsstyrelsen.
• En åtel får bara anläggas efter markägarens tillstånd.
• Åtelns läge ska uppfylla följande förutsättningar.
- Avståndet till närmaste permanent bebodda hus, till fritidshus som har sophämtning, och till permanent anlagd och skyltad campingplats ska vara minst två kilometer.
- Åtelansvarig ska kontakta eventuella andra personer som under den aktuella perioden bor inom två kilometer från åteln och upplysa dessa personer om åtelverksamheten.
- Avståndet till väg eller skogsbilväg ska vara minst 200 meter.
- Avståndet till vandringsled ska vara minst 500 meter.
- Åteln ska inte vara synlig från väg eller vandringsled.
• Senast tio dagar efter att jakten avlysts i området ska allt åtelmaterial vara bortplockat och åtelplatsen återställd till ett sådant skick att björnar inte förväntas lockas dit.
• I länsstyrelsens beslut ska anges vilket lockmedel eller foder som får användas som åtelmaterial vid åtling och hur stora mängder per vecka.
• Länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn med hjälp av åtel får föreskriva ytterligare villkor för åteljaktens genomförande utöver de som följer om det finns särskilda skäl för det.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev