Två vargar hittades instängda i en bastu. Totalt påträffades 64 djur, och 30 avlivades. Foto: Polisen

Åtal för omfattande uppfödning av varghybrider

En omfattande härva med uppfödning av varghybrider har avslöjats i Finland. Vid tillslaget hittades 64 djur, och vid en undersökning visade det sig vara vargar och hybrider mellan hund och varg.

Boo Westlund Publicerad 20 juni 2019 - 12:07

Åtta personer är misstänkta för att systematiskt ha smugglat in vargar och fött upp varghybrider i Finland. Brotten ska ha skett mellan juni 2016 och januari 2019, då polis slog till i en gemensam insats vid tre fastigheter i Högfors, Loppi och Orimattila.

Det är nätupplagan av Svenska Yle som skriver om utredningen. Förundersökningen är i det närmaste klar och de åtta personerna är misstänkta för tolv olika brott.

 

Omfattande uppfödning

Den huvudmisstänkte har enligt polisen fött upp varghybrider på sin gård i Loppi nära Riihimäki.

Av förundersökningen framgår att fyra ryska vargar har smugglats till gården. I Högfors hittades vad som bekräftades som en renrasig nordeuropeisk varg.

I Orimattila hittade polisen två djur som misstänktes vara vargar. De fanns i en mörk bastu utan tillgång till vatten eller mat. Djuren bekräftades senare som vargar.

En av de vargar som hittades under polisinsatsen. Foto: Polisen

På gården i Loppi fann polisen 64 djur som alla betecknades som hybrider mellan varg och hund. I samband med insatsen avlivades 30 djur.

 

Förbjuden import

Liksom i Sverige är det i Finland förbjudet att importera vargar, och det gäller även varghybrider. Åtalsprövningen i finsk domstol kommer att genomföras under sommaren. De misstänkta kommer att åtalas för grovt djurskyddsbrott, djurskyddsbrott, åtta fall av naturskyddsbrott och två fall av smuggling.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev