Jägare och markägare i Nyed-Väse utanför Karlstad har ansökt om skyddsjakt på alla vargar i området. Foto (i hägn): Olle Olsson

Ansöker om skyddsjakt på alla vargar efter upprepade angrepp

Efter upprepade angrepp på hundar och tamdjur har en ansökan om skyddsjakt på alla vargar i området lämnats in till länsstyrelsen i Värmland. Angreppen har skett i Nyed-Väse i Karlstad kommun.

Under våren 2021 skedde ett angrepp i en nötkreatursbesättning. En 120-kilos kalv hittades död och bedömdes av länsstyrelsens besiktningsman på plats som dödad av varg. Den beskrivningen ändrades senare till att kalven kunde ha stångats ihjäl av andra kor. Enligt ansökan finns det många oklarheter i länsstyrelsens senare beskrivning och hantering av händelsen.

 

Återkommande angrepp

Under höstens jakter har inte mindre än fyra incidenter inträffat, där jägare bland annat har tvingats skjuta varningsskott mot varg som angripit jakthundar. Den senaste händelsen dateras till den 8 januari i år, där en varg angrep en stövare. Två dagar efter angreppet var länsstyrelsens personal på plats och bekräftade att det var varg som genomfört attacken på hunden.

 

Hindrar viltförvaltningen

Enligt ansökan har vargsituationen på ett märkbart sätt påverkat möjligheten till jakt i området, och även avskjutningen av älg, vilket kan få följder för skogs- och lantbruk.

Av tilldelad licens har endast hälften av kalvarna och en tredjedel av de vuxna djuren skjutits.

Det kan enligt ansökan medföra ökade skador på skog och gröda.

 

Viltskadecenter: Våra tumregler för skyddsjakt på varg fungerar ibland

Varg överallt

”Detta är vad vi har vetskap om idag. Ytterligare angrepp har skett utan dödlig utgång, fast i vårt närmaste grannskap. Om det är samma vargar vet vi inte, då det är varg överallt och kontrollen tycks ha tappats av länsstyrelsen om hur många vargar som finns i området,” skriver en grupp jägare och markägare, som tillsammans ansökt om skyddsjakt på samtliga vargar i området.

Länsstyrelsen har inte fattat beslut i frågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev