Varghybriderna har hittats i samband med den finska varginventeringen. Foto: Grisha Bruev / Mostphotos

Ännu fler varghybrider hittade i dna-analyser

Sammanlagt åtta varghybrider har nu identifierats genom de dna-prover som samlades in under den gångna vintern i Finland. Tre av dessa var tidigare okända och en påträffades i Närpes söder om Vasa, rapporterar Yle.fi.

Varje år uppskattar Naturresursinstitutet Luke storleken på vargstammen i Finland. I samband med detta har ett antal varghybrider hittats.

Två av de nya hybriderna kommer från Ylämaa-flocken i sydöstra Finland, nära ryska gränsen. Provet från den tredje hybriden togs i januari 2023 från Närpes västkust, skriver Luke i ett pressmeddelande. Släktskapsanalyser visar att även denna hybrid härstammar från flocken i Ylämaa.

En av varghybriderna återfanns i Närpes, söder om Vasa, men härstammar från en flock vid finskryska gränsen.

Fyra av de fem tidigare bekanta hybriderna tillhör Ylämaa-flocken. Det femte provet var spillning från en hybrid som efter ett veterinärbeslut avlivats i december 2022 i Tuupovaara, Norra Karelen.

– Redan i beståndsberäkningen för varg från 2022 finns uppgifter om en hybridflock som rör sig i Ylämaa, säger specialistforskare Mia Valtonen i pressmeddelandet som Yle.fi hänvisar till.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev